Линта: У Хрватској нема воље да се превазиђе ратна прошлост

Ни више од две деценије после рата, у Хрватској не постоји воља да се превазиђе ратна прошлост, а бројни проблеми прогнаних Срба и даље нису решени, упозорава председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Миодраг Линта поручује да сваког 5. августа треба да упозоримо да "Олуја" није била никаква "чиста војна акција", већ удружени злочиначки подухват чији је циљ било протеривање Срба из Хрватске.

Председник Савеза Срба из региона истиче да ни после више од две деценије нису решени проблеми са којима се суочавају они који су протерани из Хрватске.

Линта наводи да је, између осталог, отето више од 40.000 станарских права, 50.000 пензионера потражује заостале неисплаћене пензије, више од 800.000 пољопривредних парцела није враћено власницима, десетине хиљаде Срба не може да потврди радни стаж који су остварили до почетка ратаи током рата, а хиљадама грађана и даље се дугује динарска и девизна штедња.

"Нажалост, у Хрватској нема никаве воље да се ти проблеми реше и да се превазиђе ратна прошлост", оцењује Линта.

Истиче и да је тема данашње Хрватске прошлост и злочиначка НДХ, а парадигма тога јесте певач Марко Перковић Томпсон који отворено велича усташтво и шири мржњу.

"Иза њега стоје све релвантне друштвене снаге - и католичка црква, и фудбалска репрезентација, хрватска власт, а председница Колинда Грабар Китаровић каже да је он њен омиљени певач", указује Линта.

Подсећа и да је током 1991, 1992 и 1993. године из десетине хрватских градова и већег дела западне Славоније протерано више од 250.000 Срба. 

Линта закључује да у наредном периоду проблеми прогнаних Срба неће моћи бити решени без притиска међународне заједнице и западних сила - Брисела, Вашингтона и Берлина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво