Ново наоружање на вежби гађања у Никинцима

На полигону Никинци је, у присуству председника Србије Александра Вучића, одржана показна вежба гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србије, али и које је у развоју.

Вежби у Никинцима, поред председника Србије, присуствовали су и министри одбране и полиције Александар Вулин и Небојша Стефановић, представници Војске Србије и директор БИА Братислав Гашић.

На полигону у Никинцима је представљен део наоружања из пројекта "1500+".

Своје умеће су представили припадници Специјалне бригаде Војске Србије, који су користили и модерне белгијске јуришне пушке СКАР – Л (Light) у обе варијенте: дужу и краћу.

Припадници Специјалне бригаде су демонстрирали уништавање непријатеља са том врстом оружја.

Након тога су дејствовали снајперисти у пару – осматрач и стрелац.

Извиђачко-диверзантски тим је у вежби приликом патролирања наишао на непријатеља и отворио ватру аутоматским пушакама (калибра) 5,56 милиметра и хеклером кох (416 и Г36Ц).

У вежби је коришћена и модуларна аутоматска пушка којом су гађани циљеви – црепови на малим и великим даљинама, као и снајпер М07.

Затим је тим на моторним возилима "ленд ровер" демонстрирао патролирање и дејство у случају заседе.

Када је реч о средствима у развоју који улазе у наоружање Војске Србије из пројекта "1500+" домаће индустрије и која је у фазама завршног испитивања, приказан је део од укупно 40 система.

Представљен је део нових извиђачких електронских система, дејство возила КИВ, "Милоша", "Лазара 3" и противавионски самоходног ракетног система ПАСАРС 16, као и нова генерација осматрачких оптоелектронских система МИП 1, "Огањ"... и модуларне аутоматске пушке М17.

Извршено је и лансирање ракете Маљутка, док ракетни систем Огањ због, како је речено, недостатка времена за потребне провере није испалио.

Председнику Србије је након вежбе представљено најновије наоружање које је набавила Војска Србије.

Пројекат "1.500+" обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17 6,5 x 39 мм / 7,62 x 39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактички пиштољи Е3 9мм ПАРА – што су све производи "Заставе оружја а. д. Крагујевац" и РБГР 40 мм, који производи "ППТ Наменска".

Представљене су и белгијске јуришне пушке СКАР-Л.

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан, као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.

Председник Србије Вучић је рекао да је задовољан како Специјалном бригадом и СКАР пушкама, тако и људима из крагујевачке "Заставе" и ониме што је приказала крагујевачка модуларна пушка, али и оним што су приказала наша возила "Лазар" и "Милош".

Додао је да се данас на показној вежби видела стварна готовост војника и војних капацитета, те да су се видели и недостаци, на чијем ће се отклањању радити, као и добре стране онога што је урађено у последње време.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара