Ванредна ситуација у селима погођеним невременом – велика штета у воћњацима

Невреме у Србији се смирило, али последице града, падавина и ветра се тек процењују. Највише проблема било је у ужичком крају, Браничевском округу, на подручју Горњег Милановца. У Пожаревцу страдао старији мушкарац. У Тополи, деловима Смедеревске Паланке и Петровца на Млави, 17 пожешких и девет љишких села проглашена ванредна ситуација. У Бајиној Башти покренута клизишта. Код Љига вода однела мост и оштетила пут, а шест домаћинстава је одсечено од света.

Незапамћено невреме јуче је највише погодило Западну Србију, Шумадију и Браничевски округ.

У Пожаревцу је однело један живот. Страдао је старији мушкарац чије су тело у поплављеној гаражи пронашли ватрогасци. Претпоставља се да је узрок смрти дављење.

Највише проблема било је у ужичком крају, од крупног града забелеле су се улице.

Олуја је протутњала кроз Прибој, Пожегу, Горњи Милановац, Аранђеловац и Тополу.

Стручњаци кажу да су посебно страдале пољопривредне културе чија је берба у току, највише малине, брескве и кајсије.

Поплављени су путеви, поједини делови градова, сеоска домаћинства, оштећени су аутомобили.

Бобан Перишић, начелник Златиборског округа, рекао је за РТС да се јуче после подне на великој висини формирао огроман суперћелијски облак изнад села Дријетањ и Крива Река који се кретао веома споро и пролазећи кроз територију града Ужица нанео немерљиву штету, пре свега на пољопривредним културама.

За сада нема прецизних података колике су штете, каже Перишић и додаје да ће у Ужицу и Прибоју бити формиране комисије које ће изаћи на терен.

Према његовим речима, у Пожеги је проглашена ванредна ситуација у 17 села, а у Бајиној Башти су активирана клизишта.

"Путеви који су тренутно рађени су неупотребљиви, подлоге морају поново да се раде, неколико фирми је пријавило да им је оштећен кров, била је заустављена производња, потопљени локали, оштећене улице", рекао је Перишић.

Што се тиче општине Прибој, велика је штета и у самом граду, али је највећа штета на пољопривредним усевима. У селу Мажићи пољопривредна производња је потпуно уништена, рекао је Перишић.

Навео је да је са територије Ужица дејствовала противградна заштита и да се по хитном поступку морају набавити ракете, јер се и у наредном периоду очекује невреме.

Урушен мост код Љига, ванредна ситуација у девет села

Председник општине Љиг Драган Лазаревић каже да је у Качерском крају, у селу Козељ, дошло до урушавања моста, због чега је неколико домаћинстава одсечено.

"У прекиду је и пут који спаја МЗ Козељ и Белановицу, у дужини од 4,5 километара, због наноса велике количине дрвета и муља. Чим се изврши увиђај, послаћемо све расположиве екипе да изађу на терен како би оспособили тај део", рекао је Лазаревић.

Додао је да је Комунално предузеће из Љига већ на терену и помаже мештанима којима се вода улила у куће.

Лазаревић је рекао да је насељено место Белановица остало без воде и да су екипе на терену како би што пре санирали квар, док су цистерне већ постављене.

У девет села је проглашена ванредна ситуација, а највероватније ће се то учинити у још две, рекао је Лазаревић и навео да је, према проценама са терена, невреме највише погодило МЗ Козељ, а ту су и Бранчићи, Ивановица, Пољанице, Шуци, Живковци, Белановица, Калањевци.

Штета на објектима и усевима у Горњем Милановцу

Невреме је погодило и Горњи Милановац где је уништило воће и усеве, а председник општине Дејан Ковачевић наводи да досадашњи подаци показују да су најугроженији Теочин, Драгољ, Трудељ, и да много штете има и у селима Гојна Гора и Леушићи.

"Имамо пријављене штете на неколико објеката и то у МЗ Трудељ је оштећен кров на сеоском Дому културе као и столарија у Драгољу", наводи Ковачевић и додаје да је у Брезни оштећен кров на кући и две штале.

Мање проблеме мештани су сами почели да поправљају, истакао је Ковачевић.

Огромна штета је нанета пољопривредним културама, а када је реч о снабдевању електричном енергијом, нема већих кварова на мрежи, рекао је Ковачевић и додао да су екипе електродистрибуције на терену и да отклањају мање кварове.

Ванредна ситуација у Тополи, деловима Смедеревске Паланке и Петровца на Млави

Штаб за ванредне ситуације Општине Топола одлучио је да на територији те општине прогласи ванредну ситуацију, због елементарне непогоде која је изазвала велику штету на објектима, усевима и воћњацима.

Процена је да је нанета штета на усевима и воћњацима између 60 и 90 одсто. Прелиминарне процене су да је штета већа од 20 милиона евра.

На седници Штаба је изражено незадовољство постојећим бројем ракета, а самим тим и системом противградне заштите, који је потпуно заказао, преноси Танјуг. 

Олујно невреме са обилном кишом и градом јуче у поподневним часовима захватило је општину Топола и нанело велике штете у атарима села: Јарменовци, Шаторња, Божурња, Блазнава, Овсиште, Трнава, Пласковац, Липовац, Бор, Митровчић, Белосавци, Загорица, Крћевац.

Штета је нанета на објектима, усевима, воћњацима и путној инфраструктури.

На објектима је велика количина црепа поломљена, затим стакла на прозорима и вратима. На појединим кућама страдале су и фасаде.

Сматра се да је страдао род на око 5.500 хектара само под воћњацима.

Штете на путној инфраструктури су такође огромне, јер су нарочито уништени локални макадамски путеви.

Очевици кажу да град величине тениске лоптице никада у животу (до данас) нису видели, саопштила је Општинска управа Тополе.

Ванредна ситуација проглашена је и у деловима Смедеревске Паланке. У селу Голобок потпуно је уништена зграда основне школе, а у Лозовику код Велике Плане кровови на већини кућа.

И у већем делу Петровца на Млави проглашена је ванредна ситуација.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво