Војници децембарске класе положили заклетву у Ваљеву

У касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву, војници децембарске генерације на добровољном служењу војног рока положили су заклетву.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаном полагању заклетве војника у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву и поручио да се у Ваљеву нису окупили случајно и без повода, "зато што немамо других касарни и зато што немамо других центара за обуку".
 
"Нисмо се данас сабрали у Ваљеву случајно и без повода. Стојимо данас у граду, једној од славних ратних престоница оне Србије из 1915. године. Стојимо данас у граду где су веровали и мислили да ће српске државе и српске војске нестати и те 1915. године, као што су многи веровали и надали се да ће нестати 1941. и 1999. године. Не стојимо случајно у граду сабрани око заставе, испод имена због кога постојимо, већ стојимо у граду где се родио и ходао Стојадин Мирковић, војник који своју реч није погазио и био спреман да за чување дате речи и положене заклетве положи и свој живот. Стојимо у његовој сени, сигурни да нећемо бити мањи, сигурни да Срби увек рађају војску која држи реч, реч изнад свега", рекао је Вулин.

Наводи да Србин у војску иде да би сачувао своју земљу.

"Не иде Србин у војску зато што је жељан рата, већ зато што зна да се војском чува мир. Нити што је жељан туђе земље, већ зато што зна да се моћном војском чува своја земља. Не иде Србин у војску зато што жели да поквари нечије детињство, већ зато што зна да се само снажном, јаком, опремљеном и храбром српском војском чува детињство наше деце. Зато смо данас у Ваљеву", истакао је министар одбране.

Поручио је родитељима да држава не може да им каже колико је захвална за сваког од ових кћери и синова.

"Не може да вам каже колико је захвална за сваку ону годину које сте провели са њима, за сваку сузу, за сваки осмех док их нисте овакве постројили под заставу своје земље. Да их се нагледају преци а и потомци", рекао је Вулин.

Према његовим речима, Србија је изабрала свој пут - пут војне неутралности.

"Србија је изабрала свој пут да никоме не допусти да уместо ње одлучује шта ће да ради, куда ће да иде, шта ће да чини, да нико уместо ње не чува њену земљу, воду и ваздух, да нико уместо ње не брине о будућности њене деце. Само захваљујући њима, само захваљујући овој армији, овде постројеној под том честитом и поносном заставом", рекао је министар одбране.

Војницима је поручио да је Србија поносна на њих.

"Можемо да кажемо да ћемо и у будућности сами одлучивати о себи, да ће нам деца говорити нашим језиком, расти у нашој земљи, сећати се наших предака, остајати достојни њихове успомене. Зато смо данас овде. Дата је реч која се не повлачи, реч отаџбини, реч Србији која вас воли, која је поносна на вас, Србији због које се живи", поручио је Вулин.

Свечаности су присуствовали и припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне власти и верских заједница. 

Раније данас у лесковачкој касарни "Војвода Петар Бојовић", војници децембарске генерације на добровољном служењу војног рока положили су заклетву.

Свечаности је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара