Вучић Заеву: Македонија у Србији има искреног пријатеља

Председник Александар Вучић поручио је током сусрета са македонским премијером Зораном Заевом да Македонија у Србији има искреног пријатеља, чија се опредељеност за добре односе и унапређење сарадње не доводи у питање.

Како је саопштила прес-служба председника Србије, Вучић је исказао подршку Србије на европском путу.

Вучић је истакао да је Србија изабрала војну неутралност, а Македонија чланство у НАТО-у, али да је неопходно да свака земља поштује избор оне друге.

Вучић и Заев су разговарали о развоју билатералних односа, ситуацији у региону и европском путу, који је опредељење обеју земаља.

Српски председник је указао на то да заједнички циљ и највећи интерес обема земљама треба да буду мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе.

Посебно је истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размене.

Премијер Заев је рекао да две стране треба да искористе све могућности да трговинска размена достигне милијарду евра.

Заев је, с тим у вези, предложио поједностављивање царинских процедура на граничним прелазима, односно да царинска процедура обављена у једној земљи потом важи и у другој, што би смањило колоне и убрзало проток људи и робе.

Предложио је и заједнички наступ грађевинских компанија обеју земаља на трећем тржишту, али и њихову сарадњу на заједничким инфраструктурним пројектима.

Како се наводи у саопштењу, македонски премијер је исказао жељу Македоније за трансфером знања из области дигитализације, у којој Србија предњачи, као и искуства из процеса евроинтеграција. 

Македонски премијер је поклонио председнику Србије дрес Фудбалског клуба Вардар са бројем девет и Вучићевим именом.

Након сусрета у четири ока, председник Вучић са сарадницима разговарао је са делегацијом македонске владе. 

Пре састанка са Вучићем, Заев је у Палати "Србија" разговарао са премијерком Аном Брнабић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се