Брнабићева и Заев о пројектима, седница две владе наредне године

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, након разговора са македонским колегом Зораном Заевом, да је постигнут прелиминаран договор о заједничкој седници две владе, која би требало да се одржи крајем фебруара или почетком марта наредне године. Заев је истакао да су српски и македонски народи блиски и да је обавеза политичара да следе интерес унапређења сарадње.

Брнабићева је на заједничкој прес-конференцији рекла да се на састанку разговарало и о конкретним пројектима и сарадњи на којој треба да се ради да би се потписали уговори на заједничкој седници.

Премијерка је захвалила на подршци Македоније Србији за седиште Транспортне заједнице југоисточне Европе, за коју се Београд кандидовао.

"Надам се да ћемо и од ЕУ добити подршку, то је значајна ствар за нас", рекла је Брнабићева.

Додала је да је Србија узвратила подршком Македонији за организацију Самита дигитализације наредне године и стоји на располагању за сваки вид помоћи, за одржавање тог самита, као и за све остале регионалне иницијативе.

Брнабићева је назначила да је посета Заева добар сигнал за све даље пројекте.

"То је добар сигнал који говори о томе да сва међусобно евентуално отворена питања треба да решавамо дијалогом", подвукла је Брнабићева и додала да је посета прави корак у смислу даљег економског и трговинског повезивања и учвршћивања пријатељства две земље.

Заев: Поштујемо дијалог Београда и Приштине 

Премијер Македоније је изјавио да верује да ће у дијалогу Београда и Приштине бити нађено решење, што је, истиче, и у интересу Србије, али и читавог региона.

Заев је, одговарајући на питања да ли је било речи о дипломатском скандалу од пре неколико месеци, али и о Косову и Метохији, рекао да Македонија поштује дијалог отворен између Београда и Приштине.

"И верујем да ће, у интересу Србије, бити нађено решење и ми то подржавамо, комплетно, и надамо се да ће то бити што скорије, зато што је то важно за Србију и њену европску перспективу, а верујте да од тог питања зависи перспектива целог нашег региона", рекао је Заев, говорећи на српском из, како је рекао, поштовања према српској заједници.

"Рекао сам – ми смо блиски народи и обавеза нас као политичара јесте да следимо интерес унапређења сарадње наша два народа", рекао је Заев.

Како је рекао, председници влада а и председници држава за свако питање, ма колико било болно или срећно, окрену телефон, међусобно разговарају и договоре се шта треба "зато што пријатељи тако раде".

Он је рекао да је у том духу на пријатељски и дипломатски начин нађено и решење у вези са оним што се догодило у Македонији пре неколико месеци.

Премијер је рекао да је том приликом направљен договор и додао "ми смо повукли нашег човека, Србија је повукла свог човека – тако раде пријатељи".

Како је истакао, и ти људи који су овлашћени да раде ту врсту посла морају да буду повезани и да се помажу међусобно, а све је решено као што приличи пријатељима.

Он је подсетио на разговор са председником Србије Александром Вучићем у време тих дешавања и поновио да је нађено решење које и приличи пријатељима.

"Много сам срећан због тога зато што и при оваквим незгодним околностима пријатељи увек нађу решење то је наша обавеза као политичара, јер, стварно наши грађани желе све више и више да унапређују своју сарадњу", рекао је Заев.

Премијерка Брнабић је поручила да је потребан дијалог и да је важно што су се српски и македонски званичници у претходном периоду видели неколико пута.

"Чујемо се често и размењујемо СМС поруке и сећате се да сам ја позвала Заева у посету и важно је да имамо дијалог. Не значи да неће бити нових отворених питања и да ће све бити без икаквих проблема, али је важно да имамо дијалог и да о тим питањима разговарамо", поручила је Брнабићева.

Ана Брнабић је претходно дочекала испред Палате "Србија" Зорана Заева, онда су одржали састанак у четири ока, а затим и састанак делегација две владе. Заева је примио и председник Србије Александар Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво