Свечани дефиле од Теразија до Калемегдана поводом Дана ослобођења

Обележавање 73. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату почело је меморијалним маршом "Корак слободе". Марш је почео у 11 часова код Споменика обешеним родољубима на Теразијама, кретао се поред палате "Албанија" и завршио на Тргу републике.

У маршу су учествовали оркестри Војске Србије и МУП-а, представници Субнора, функционери Града Београда и грађани који су имали прилику да на постављеним пунктовима погледају сценске приказе борби за ослобођење Београда. 

Током марша, грађанина је посебно био интересантан тенк из Другог светског, постављен испред Палате "Албанија", поред кога су се и фотографисали. 

На Тргу републике је одржан концерт "По шумама и горама" оркестра Министарства одбране "Станислав Бинички" где су грађани имали прилику да чују традиционалне песме из Другог светског рата.

Учесницима марша обратили су се министар одбране Александар Вулин и градски менаџер Горан Весић.

Вулин је рекао да живимо у слободном граду и слободној земљи, а да слобода не долази сама од себе, већ се за њу живи и бори.

"Ми живимо у слободном граду и слободној земљи, али не зато што је неко одлучио да нам слободу да, не зато што је неко одлучио да можемо да будемо део слободног света већ зато што смо се за то изборили", рекао је Вулин.

Нагласио је да ће Србија остати слободна, сигурна, војно неутрална земља која ће сама одлучивати о себи.

"Данас славимо слободу и право да наша деца одлучују о својој будућности", додао је он.

Весић је рекао да је ово трећа година како Београд са поносом слави свој дан ослобођења.

"То нажалост није увек било тако. Последњих деценија као да су се Београд и Србија стидели овог дана", рекао је Весић и поручио да је то нешто што не треба никада да се понови.

Весић је свим Београђанима честитао 73-годишњицу слободе.

"2.953 припадника Народноослободилачке војске и 940 припадника Црвене армије дали су своје животе да би наш град био слободан. Много више је било рањених, а никада нећемо ни сазнати колико је било цивилних жртава, а било их је много јер су се грађани придруживали Црвеној армији и нашој војци", додао је Весић.

Истакао је да је у последње три године Београд дао одлучујући допринос да се антифашизам поново афирмише у нашем друштву.

"Антифашизам је темељ свих модерних демократија... нема државе у Европи која своје темеље не заснива на антифашизму и срећан сам што ми коначно имамо јасан став према нашој слободи и што смо крвљу изборили своје место у Европи тако што смо били на правој страни", додао је градски менаџер.

"Срећан сам што смо последње три године јасно и гласно ставили тачку на срамне покушаје ревизије историје јер мора да се зна ко је био на којој страни, ко је био антифашиста, а ко је сарађивао са фашистима", закључио је Весић.

Свечаном програму присуствовао је и потпуковник у пензији Борислав Филиповић (91) који се борио за ослобођење Београда.

Наводећи да је ратовао свуда у Србији, Филиповић је рекао да је борба за ослобођење Београда била "невиђена".

Поводом обележавања Дана ослобођења председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић примио је представнике Субнора Београда.

Након пријема у Скупштини града, Мали је новинарима рекао да му је велика част што је примио великане и ветеране Другог светског рата који су се борили за слободу Београда.

"Они су учествовали у Другом светском рату на страни победника, на страни Србије", навео је београдски градоначелник.

Централна свечаност под називом "Слобода 2017" почеће у петак 20. октобра у 12 часова на аеродрому Батајница.

Претходно ће на згради Дома Војске биће откривена спомен-плоча првом српском фото-репортеру Ристи Марјановићу док ће у 10 часова бити положени венци на Споменик ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици, а у 11.15 и на Споменик совјетским ветеранима на Авали.

Обележавање годишњице ослобођења Београда биће завршено у 18 часова у Народном позоришту свечаном академијом под називом "Кавкаски орах".

Улаз на аеродром "Батајница" биће могућ на капијама 1,1А и 2

Министарство одбране саопштило је да ће улаз на аеродром "Батајница" бити могућ на капијама 1, 1А и 2, које ће бити обележене, а налазе се на путу Батајница-Нова Пазова док улаз неће бити могућ код Ваздухопловног завода "Мома Станојловић".

"Моле се грађани који желе да посматрају приказ 'Слобода 2017' да на аеродром Батајница дођу у периоду од 9 до 11 часова", поручују из Министарства.

Како се наводи у саопштењу, због опшtе безбедности, саобраћај од центра Батајнице до Нове Пазове, као и искључење са ауто-пута код Нових Бановаца ка Батајници биће затворен за приватна возила.

Линије градског превоза, наводе, биће појачане из центра Батајнице и Нове Пазове до аеродрома.

Из Министарства напомињу да паркинг на аеродрому и испред аеродрoма Батајница није могућ.

"Грађани који стигну у Батајницу "БГ возом" моћи ће на дан приказа да користе и посебне локалне линије Градског саобраћајног предузећа које ће полазити са железничке станице и из центра Батајнице и превозити путнике директно до војног аеродрома", кажу у Министарству.

Додају да су у сарадњи са Градом уведене кружне "шатл" линије на том потезу.

Саобраћај је данас у улицама Краља Милана, Теразије и Коларчева био обустављен од девет до 14 часова а дошло је и до измена траса на појединим линијама градског превоза, саопштио је Беоинфо.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 19. окт 2017, 15:23)
anonymous [нерегистровани]

Смрт фашизму, слобода народу!

Вечна слава и хвала свима који дадоше највредније што су имали - своје животе, да би сви после њих живели и дисали слободно.
Вечна слава и хвала и мом оцу који је био партизан.

(четвртак, 19. окт 2017, 15:18)
anonymouspukovnik [нерегистровани]

kroz smrt u slavu

Neka je vjecna slava i hvala nasim besmrtnim herojima drugogog svjetskog rata.,Baorili ste se za nas,da budemo ljudi,da budemo svoji na svome i da mozemo da budemo ponosni na vas.Nista ne moze pomraciti vasu slavu niti umanjiti vasu zrtvu.Vasa imena se izgovaraju samo u stavu mirno i uz zvuke ratnih bubnjeva.Necemo vas iznevjeriti jer mi smo naslednici slavnih predaka.

(четвртак, 19. окт 2017, 15:02)
anonymousMilovan [нерегистровани]

Bravo Ruta

Najlepši komentar kojeg sam pročitao danas.Skrnavili ste sve najlepše što je bilo ponos grada-izbrisali ste imena ulica,trgova i ostalo čime smo se ponosili do vašeg dolaska na vlast.Ostavili ste imena vezana za Hrvatsku,BiH,Sloveniju i ostale,a sramno ste preimenovali sv e što je nosiulo ime Narodnih heroja i revolucionara 2.Svetskog rata.Ispravljajte to ako boga znate , da vas nove generacije ne spominju u psovkama.Zar je važnija istarska ulica od imena Moše Pijade,revolucionara i Narodnog heroja 2.Svetskog rata.Zato još jednom_Bravo Ruta za tako divan komentaqr !(четвртак, 19. окт 2017, 14:23)
Воронцов [нерегистровани]

На жалост данас има много оних који не поштују антифашистичку борбу

веома је разочаравајуће да постоје и такви људи. Они не признају антифашистичку борбу, борбу против највећег зла и све то желе заменити причама о идеолошком грађанском рату. Борци против фашизма дали су немерљуву жртву јер требало је победити ту неман фашизам која је завладала тада скоро целом Европом и која је пружала отпор до последњег дана капитулације.

(четвртак, 19. окт 2017, 13:53)
anonymous [нерегистровани]

Заувек слава партизанским херојима!

Смрт нацизму и фашизму - слобода и суверенитет народу!

(четвртак, 19. окт 2017, 12:26)
Sasa [нерегистровани]

Vecna slava

Vecna slava herojima,ostacete zauvek u nasim srcima !

(четвртак, 19. окт 2017, 11:22)
anonymous [нерегистровани]

Ruta

A što defile ne bi išao svim onim bivšim ulicama narodnih heroja koji su ginuli u borbi protiv fašizma, a kojima ste ulice oduzeli? S jedne strane deklarišete se kao iskreni pobornici antifašizma, a s druge uklanjate sve tragove onih koji su tu pobedu izvijevali.