Пријем бораца за ослобођење Београда у Скупштини града

Борци Народноослободилачког рата, који су пре 73 године учествовали у борбама за ослобођење Београда били су данас гости на пријему у Скупштини града, који су им приредили градоначелник Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Пријемом је започело обележавање Дана ослобођења Београда, а у разговору са ветеранима Другог светског рата Мали је изразио захвалност и поручио да је обавеза свих да се сећамо и поштујемо оне који су нам донели мир, јер су сви они великани који су се борили за ослобођење главног града.

"Пре 73 године Београд је ослобођен од окупатора, а ови људи су извојевали ту слободу за нас. Нама остаје да им кажемо једно велико хвала и да из године у годину сваки пут све боље обележавамо овај датум", истакао је Мали.

Нама данас, назначио је, остаје да након онога што су ти велики људи изградили, наставимо да градимо Београд, нове тунеле, мостове, фабрике, као би се младима отвориле могућности да остану у свом граду, а не да одлазе у иностранство.

"То је наша борба. Они су своју борбу имали, победу су извојевали, а на нама је сада да се изборимо да Београд буде економски јак, да Србија буде економски јака, и да на тај начин штитимо земљу и новим генерацијама обезбедимо сигурну будућност", поручио је Мали.

Подсетио је да ће сутра бити одржан и приказ "Ослобођење 2017" на аеродрому у Батајници, на којем ће се видети колико је данас јака и снажна Војска Србије.

Међу члановима делегације Субнора била је и Кристина Јовановић, носилац Партизанске споменице, која је изразила велику захвалност на пријему и поштовању за борце за ослобођење и што се, како је рекла, они који су изгинули не заборављају и што им се одаје почаст.

"Радовали смо се тада, јуришали смо за ослобођење Београда на тенковима заједно са Русима. На челу су били генерали Жданов и Пеко Дапчевић и на лицу места су нам одали признање како смо равни са Црвеноармејцима", присетила се тих дана Кристина, или Кица, како јој је било партизанско име.

Како је рекла, војници њене јединице током рата прешли су земљу од југа до севера, а недалеко од Београда су се срели са Русима и борили се за слободу главног града.

"Срећна сам и што сам остала млада у изградњи Београда који је много пострадао за време рата. Ја сам ударник, као и цела моја породица", рекла је Кристина Јовановић.

Београд низом манифестација прославља ослобођење од нацистичке окупације у Другом светском рату.

За слободу главног града, живот је дало 2.953 припадника НОВЈ и 940 Црвеноармејаца.

Ослобођење главног града прославља се два дана, а данас је одржан свечани дефиле од Теразија до Калемегдана.

Сутра, на сам Дан ослобођења, на аеродрому у Батајници ће бити изведен пиказ "Ослобођење 2017", где ће грађани моћи да виде нову опрему и савремено премљење војнике, док ће увече бити одржана свечана академија у Народном позоришту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара