И Србија делом међу добитницима Нобелове награде за мир

Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја (ICAN) која је добила овогодишњу Нобелову награду за мир, коалиција је невладиних група у више од 100 земаља међу којима је и Србија.

Један од огранака ICAN (Ajкен) јесте "ICAN Југоисточна Европа" чија је координаторка за Србију, БиХ, Македонију, Албанију и друге земље региона докторандкиња на Факултету политичких наука у Београду Јелена Вићентић, пишу Новости.

"Ова награда представља круну заједничких напора 'Ајкена' на обуздавању нуклеарних арсенала који је резултирао споразумом о забрани нуклеарног оружја који је потписан у седишту УН у Њујорку 20. септембра. Споразум ће ступити на снагу 90 дана пошто га ратификује 50 земаља", каже Вићентићева за Новости.

Истиче да Србија, уз остале земље нашег региона и света, годинама активно доприноси борби не само против смртоносних атома, већ и против мина и касетних бомби.

Матична невладина организација "Подршка. Права. Приступ – Србија" Јелене Вићентић која делује у оквиру "Ајкена", окупља жртве рата, ратне и војне инвалиде из Србије који на разним скуповима упозоравају на опасности од мина, касетне муниције и атомског оружја.

Њихов рад је, како се наводи, већ овенчан једном Нобеловом наградом за мир деведесетих година прошлог века када је то признање отишло Међународној кампањи за забрану мина у оквиру које су и они деловали.

"Наши чланови, жртве рата, војни и ратни инвалиди у Крагујевцу, Тополи, Власотинцу, Смедереву, активно раде на развијању свести о борби против нуклеарног наоружања", каже Вићентићева.

Самосталним финансирањем или од мањих донација за издавачку делатност "Ајкен Југоисточне Европе" у последње три године је, како се наводи, организовао 20 конференција, скупова, предавања, највећим делом за студенте, у којима је указивао на опасности и ширио свест о потреби борбе против нуклеарног оружја.

"Суштина наше борбе јесте да свет ставимо пред избор: Или ћемо да ћутимо и чекамо шта ће да нас задеси, или ћемо заједно да подигнемо глас и извршимо снажан притисак да се најгоре не догоди", поручује Вићентићева.

број коментара 0 пошаљи коментар