Невреме у Србији: Ветар ломио гране, повређено неколико особа

Снажан ветар праћен пљусковима погодио је Србију, а на подручју Руме је падао град. Неколико особа је повређено, међу којима мотоциклиста и петогодишње дете на које је пала грана у београдском насељу Борча. Око 14 часова у Новом Саду и Београду дувао је ветар од преко 100 километара на час. У Шапцу и Зрењанину ветар је носио кровове са зграда, а материјлна штета причињена и на усевима. Саобраћај се на београдском аеродрому, после краткотрајног невремена, нормално одвија. Само један лет преусмерен на Софију.

У року од само десетак минута нешто пре 14 часова небо над Војводином и Београдом се потпуно смрачило и почео је да дува изузетно јак ветар који је носио све пред собом. Летели су кровови и контејнери, олуја је чупала дрвеће, рушила ограде и капије, пуцали су прозори.

На путевима у Војводини аутомобили су били засути прашином и грањем, а ветар је оборио и саобраћајне знаке и сигурносне ограде.

Око 14 сати у Новом Саду и Београду дувао је ветар од преко 100 километара на час. Оборено је неколико стабала на Новом Београду и у Земуну.

Ветар је ломио гране на Карабурми и у Борчи, где је повређено петогодишње дете. Оно је задобило лакше повреде када му је грана пала на главу, а екипа Хитне помоћи га је у свесном стању превезла у Ургентни центар, речено је РТС-у.

Још један становник Борче задобио је повреде главе, када га је услед јаког ветра ударио прозор.

У Хитној помоћи кажу да су лекарске екипе, осим у Борчи, интервенисале и на Новом Београду и Земуну.

У Улици трешњин цвет на Новом Београду једна особа је повређена када јој је капија пала на леђа, а у Земуну је лекарска помоћ била потребна становнику на којег је пала грана.

Такође, код Лида на Дунаву је пријављен нестанак мушкарца који се налазио у чамцу.  

Олујно невреме око 14 часова је погодило и Зрењанин и околину.

Према првим подацима, повређен је мотоциклиста на кога је ветар срушио дрво. Повређени је превезен у Ургентни центар, а затим упућен на даље лечење у Клинички центар Србије, кажу за РТС у Општој болници у Зрењанину.

У центру Зрењанина ветар је однео лимени кров са зграде Водоторањ. Покидани су и каблови који су се налазили на том крову. Такође је срушен и кров са зграде робне куће. Конструкција је пала у Гимназијску улицу, али на срећу није било повређених.

Више улица је било непроходно због оборених стабала, а на неколико кључних раскрсница створене су велике баре. 

Велике штете има у Ботошу, а у Јарковцу је прекинут далековод. Нанесена је велика штета и у селима општине Житиште, где су најавили заседање Штаба за ванредне ситуације. Страдали су кровови на кућама у више села у општини, а у селу Хетин је пало девет бандера на електромрежи, јавља дописник РТС-а.

Олујни ветар захватио је и Шабац где је чупао дрвеће и однео део кровa са једне четвороспратне зграде. Осим стамбеним објектима, невреме је нанело штету и пољопривредним усевима.

Било је и прекида у снабдевању електричном енергијом које екипе Електродистрибуције отклањају.

Сличан сценарио понављао се Сремској Митровици, Старој Пазови, Инђији. На подручју Руме је падао град.

"Имамо прекид саобраћаја према Војки, између Старе и Нове Пазове, имамо доста поломљених бандера, прекид струје, варничење. Људи излазе на терен", каже Јовица Гарић, директор ЈКП "Чистоћа" у Старој Пазови.

Током вечери је невреме праћено градом захватило неколико села на планини Сувобор код Горњег Милановца. Крупан град падао је неколико минута, а за сада нема података о причињеној штети.

На београдски аеродром "Никола Тесла", упркос лошем времену које је захватило делове Србије и региона, авиони слећу уз мање кашњење. На сајту Аеродрома је наведено да су авиони из Тел Авива и Софије слетели с малим закашњењем, али авион из Амстердама касни више од два сата, а из Букурешта 40 минута.

У Служби хитне помоћи није било позива са Михајловца, простора на којем се одржава Малогоспојински вашар. Једна женска особа се јавила у амбуланту због повреде ноге која је настала усред рушења шатре приликом олујног невремена, јавља дописник РТС-а.

Ветар је подигао неколико шатри а због његове јачине пао је и један електро-стуб на вашаришту. У току је отклањање кварова.

Олујни ветар захватио је северни део Мачванског округа, а, како сазнајемо, стамбени објекти остајали су без по неког црепа или прозора.

Метеоролози су издали упозорење на могуће непогоде које ће земљу захватити после изузетно топлог времена, а на основу метеоларма читава земља обележена је жутом и наранџастом бојом, које сигнализују опасно невреме.

На наплатној рампи Врчин, ветар налик торнаду носио је чак и контејнере, а на Новом Београду је ишчупао стабло из корена.

С друге стране, више од 50 пожара распламсало се у западној Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво