Најстарија дама у Србији

Милева Грбић из сремског села Хртковаца, недавно је прославила 107. рођендан. Моји су ме удали у петнаестој години, преживала сам три рата, а најтеже ми је било са децом у јасеновачком логору, каже најстарија дама у Србији.

На листи најстаријих популација на свету, Србија је на неславном четвртом месту - 16 одсто њених становника старије је од 65 година. Према последњем попису, таквих у Србији има око милион две стотине хиљада. Најстарија међу њима, Милева Грбић из сремског села Хртковаца, недавно је прославила 107. рођендан.

"Нисам нешто добро запамтила - само рад и муку", прича бака Милева, живахна Сремица, рођена на самом почетку прошлог века. "Моји су ме удали у петнаестој години, преживала сам три рата, а најтеже ми је било са децом у јасеновачком логору."

"Нисам о себи много мислила, јела сам шта сам имала", каже бака Милева и додаје да, ипак, највише воли слаткише. Много је радила за свој век, копала сејала.

"Знаш шта ради сељак ако хоће нешто да има. Како је некада било, сад је сјајно", наглашава времешна старица која се ни данас не жали на здравље.

Баба, како је од миља зову у селу, родила је петоро деце. Унучад и праунучад, расуту по свету,  данас више не може ни да наброји. Најближа фамилија су јој они који јој увек долазе, а то су комшије.

Срећа је кад имаш неког свог

Кад је Никола Улемек дошао из Славоније, пре деветнаест година, Милева га је прва дочекала. Сада је Никола њен комшија и редовно је обилази. "Ја сам јој као унук. Често свратим, попијемо по чашицу-две ракије, наздравимо, мало попричамо и скратимо време", прича Никола.

До недавно је бака Милева сама шетала сокаком. У последње време издале су је ноге, али јој је зато у кућу дошла Душанка, која јој је највећа помоћ.

"Бака Милева устаје увек у исто време, око подне. Тада добро руча, углавном кувану храну, касније попије сок, узме колач или нешто слатко. Раније је волела да шали, сада често каже да се уморила од живота", испричала нам је Душанка Дардић, дружбеница најстарије жене у Србији.

"Нису срећа оволике године, већ кад имаш неког свог, па колико ти судбина одреже", поручује храбра старица из Хртковаца која, трошећи осму годину другог века, живи од само 5.000 динара социјалне помоћи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво