Лето пуно фестивала, гостију би било више када се они не би преклапали

Наредних месец дана Србија је домаћин четири велика музичка фестивала. А током године, одржава се чак 600 различитих манифестација. Просечна годишња стопа раста посетилаца је 10 одсто. Да би била још већа, надлежни препоручују да се неки догађаји уједине, а други ускладе датуме одржавања.

У Гучи и Нишу слушаће се труба. Прва у народној, друга у џез изведби. Они који би да је слушају на оба места - неће моћи. Ове године се Драгачевски сабор и Нишвил џез фестивал одржавају готово истовремено.

"Сматрам да пет наших највећих манифестација, међу којима је и нишки фестивал, не треба да буду у истом термину. Имајући у виду да Гуча има најдужу традицију, да је наша највећа манифестација, предложио бих организаторима осталих манифестација да ускладе своје термине са сабором трубача у Гучи", каже Слободан Јоловић, председник одбора Драгачевског сабора.

Да календар значајних догађаја треба ускладити, сматрају и у ресорном министарству.

"Ми их сматрамо фактором привлачности када говоримо о туризму у нашој земљи. Из разлога што један део страних туриста долази у нашу земљу да би пре свега био на одређеној манифестацији", каже Данијела Вићентијевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

А домаћи и страни посетиоци нису могли да буду истовремено на два места у кањону Увца. Наиме, због несугласица организатора одржане су две регате - једна на Златарском, друга на Радоињском језеру.

"Они нису имали слуха за нас из Туристичко-спортског центра Златар и општине Нова Варош да променимо ту већ њихову навику да одржавају регату на Радоињском језеру. Они нису имали ни дозволу за одржавање регате на Радоињском језеру, али су одржали свако на своју иницијативу", каже Роса Јаковљевић, директорка Туристичко-спортског центра "Златар".

Надлежни због тога предлажу да се мале локалне манифестације сличног карактера интегришу у једну велику, било да су културне, музичке, забавне, привредне, спортске, дечије, да се према теми интегришу у једну већу и да се интегришу по туристичким дестинацијама Србије.

"Тако ћемо имати и равномеран број посетилаца на нивоу целе земље", рекла је Данијела Вићентијевић .

Готово два милиона посетилаца од севера до југа има пет најпосећенијих манифестација. То су лесковачка роштиљијада, Гуча, Егзит, Београдски фестивал пива и Нишвил. Иако значајно доприносе приходу од туризма, упућени напомињу да би требало да унапреде и програм како би се тренд раста наставио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво