Стефановић: Строжи услови за виђање детета – уз бројније обезбеђење

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најоштије је осудио убиство у Центру за социјални рад у Раковици и затражио најтежу казну за починиоца. Навео је да ће држава одмах предузети одређене мере како би смањила ризик од таквих трагедија. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је инспекција утврдила да је било пропуста у случају прошлонедељног убиства у Центру за социјални рад на Новом Београду.

После данашњег убиства у Центру за социјални рад у Раковици, одржан је хитан састанак министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, министарке правде Неле Кубуровић и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.

Стефановић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да су договорене одређене активности чија примена може да доведе до побољшања ситуације приликом високоризичних сусрета када постоји ризик од неке врсте насиља коју процењују радници Центра за социјални рад.

"Пре свега, то се односи на пооштравање услова, наравно у складу са законом, који треба да се испуне да би неко ко одлуком суда има право да виђа дете у Центру за социјални рад то могао да оствари. Дакле, да ли ће се донети одређена врста прописа да ће прво морати да прође комисије које ће утврђивати његову или њену подобност да се уопште нађе у таквом простору и на који начин ће се то организовати", објаснио је Стефановић.

Навео је да ће се радити на бољој координацији судова и центара за социјални рад, благовременом обавештавању полиције о сусретима који имају висок ризик од насиља.

"Повећаћемо број патрола полиције у близини центара за социјални рад и биће дат налог од стране министра Ђорђевића за повећање броја радника физичко-техничког обезбеђења који обезбеђују центре за социјални рад", истакао је Стефановић.

Нагласио је да је веома важно обавештавање надлежних државних органа о ситуацијама када се сумња да до овакве врсте насиља може доћи, како би се упутили људи који ће у сарадњи са радницима Центра за социјални рад покушати да спрече извршење било какве врсте кривичног дела.

"Ми желимо да још једном најоштрије осудимо овај злочин и због тога смо и донели закон који се примењује од 1. јуна, који треба да нам помогне у супротстављању насиљу у породици и да ће сви надлежни органи, али верујем и наше друштво, смоћи снаге да покажу да нећемо бити поражени у овој борби и да жене и деца у нашој земљи морају да буду заштићени", указао је Стефановић.

Тврди да држава неће дозволити да насилници буду лако кажњени и да "сваки зличинац треба да добије дугогодишњу казну затвора, јер је то правда коју жртве морају да добију".

Упитан да ли је убица имао полицијски досије, министар је рекао да је осуђиван због нелегалног држања оружја још 2010. године, као и због једног разбојништва.

Такође, додао је да су супружници били у бракоразводној парници у којој је било доста међусобних оптужби за спречавање виђања детета.

Упитан да ли би било боље да је више полицајаца у самим центрима, Стефановић је рекао да нема толико полицајаца да могу да покрију све тачке на којима би могло доћи до насиља и поручио да ће затражити да се у Београду повећа број полицајаца од наредне године.

"То ће, уз добру примену закона, помоћи да у значајној мери сузбијемо овакве догађаје", рекао је Стефановић.

Влада сутра о Савету за спречавање насиља у породици 

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће сутра на седници Владе Србије на дневном реду бити формирање Савета за спречавање насиља у породици, а на основу Закона који је 1. јуна ступио на снагу.

"Циљ савета биће да се предузму одговарајуће мере како би се спровела боља координација свих органа који поступају и примењују Закон о спречавању насиља у породици и да се благовремено исправе његови недостаци, уколико се покажу у пракси", рекла је министарка правде. 

Кубуровићева је на ванредној конференцији за новинаре након састанка са министрима Стефановићем и Ђорђевићем, а поводом данашњег убиства жене и детета у Центру за социјални рад у Раковици, рекла да и тај састанак показује да је Влада спремна да се бори са насиљем.

Додала је да у овом случају, нажалост, нови Закон о спречавању насиља није могао да буде примењен, јер је реч о бракоразводној парници која траје одраније.

Министар Зоран Ђорђевић поручио је да ће се борити против таквих ствари и да ће учинити све да се тако нешто више никада не догоди.

Прецизирао да су данас повређена и три радника Центра за социјални рад – психолог Данијела Михајлов и два социјална радника Војкан Томић и Мирјана Николић, али да су они ван животне опасности и медицински збринути на ВМА, као и да је издао налог да инспекција утврди да ли је било пропуста у раду и спровођењу процедура.

Главни инспектор за надзор Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања надлежан за овај сектор је већ данас изашао на лице места, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Указао је да је инспекција утврдила да је било пропуста у скорашњем случају када је у Центру за социјални рад на Новом Београду убијена жена и да ће одговорни сносити последице.

У наредним данима, како је рекао, Министарство ће донети одређене мере у циљу повећања безбедности установа социјалне заштите и установа за збрињавање старих лица.

"Урадићемо све да оваквих случајева више не буде", закључио је Ђорђевић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво