РТС објавио конкурс за сценарио филма "Бомбардовање зграде РТС-а 1999. године"

Радио-телевизија Србије отворила је јавни конкурс за сценарио играног телевизијског филма "Бомбардовање зграде РТС-а 1999. године". Убиство запослених у нашој медијској кући веома је важна тема, која је досада сагледавана из разних аспеката, али још није драмски обрађена.

Бомбардовање зграде РТС-а и смрт запослених у нашој медијској кући важна су тема која је досада сагледавана из разних аспеката, новинарских и објективних рукописа.

Одлучујући се за драмску обраду ове теме, имамо на уму да је телевизија она сцена на којој би требало да се деси фузија између информације и уметности, која једина има моћ да сублимише и оплемени.

Због тога смо се одлучили да упутимо јавни позив ауторима да креирају садржаје који ће обележити тај трагични догађај.

Верујемо да ће најбољи текстови маркирати амбијент, атмосферу, интимну драму и политички контекст, чиме ће и пружити плодан основ за продукцију ТВ филма.

Бомбардовање зграде РТС-а од стране НАТО алијансе, које се догодило у ноћи 23. априла 1999. године у 2 сата и 6 минута, свакако је најтрагичнији догађај који је задесио нашу кућу у њеној, шест деценија дугој историји.

Трагедија која је задесила настрадале, њихове породице и целокупан колектив Радио-телевизије Србије до дана данашњег је присутна у животима свих нас. Такав чин тешко је објашњив из било какве перспективе или угла гледања на стварност која нас окружује, а његове последице трају ево већ скоро пуне две деценије.

Сваке године, на тај дан, одајемо пошту нашим настрадалим колегама и пријатељима и обележавамо датум њихове погибије директним преносом комеморативног скупа у време када се трагедија догодила.

Једном годишње одржавамо и меморијални турнир "Играјмо за шеснаест", стално се питајући: због чега је дошло до наглог гашења живота наших колега чија је једина "грешка" била у томе што су те кобне ноћи били на својим радним местима?

Први пут је, у историји ратовања, погођена једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Није било никаквог војног оправдања за тај чин. На споменику настрадалима стоји реч "Зашто?".

Филм који на ову тему желимо да снимимо наш је дуг према њима.

Свесни чињенице да се ближи обележавање шездесет година од настанка наше куће, одлучили смо се да распишемо Јавни анонимни конкурс на тему "Двадесет година од бомбардовања зграде РТС-а".

У конкурсу могу учествовати сви сценаристи који су држављани Републике Србије.

Сценарији се шаљу потписани шифром, а не именом и презименом аутора, а трочлани стручни жири, који ће накнадно бити одређен, доноси одлуку о најквалитетнијем приспелом сценарију.

Већ смо почели да добијамо мејлове са питањима потенцијалних аутора о појединостима везаним за услове конкурса.

Верујемо да ће број пристиглих текстова бити велики и да ће се међу њима сигурно издвојити сценарио чија креативна и уметничка вредност на ову тему заслужује да буде екранизована.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво