Одржан протест Војног синдиката Србије у Београду

Незадовољни својим социјалним статусом чланови Војног синдиката одржали су данас протест испред старог Генералштаба у Београду.

Протест је почео на платоу испред Министарства одбране, а затим су учесници прошетали до Андрићевог венца и предали писмо упућено председнику Републике у којем су од њега затражили да примени своја уставна и законска овлашћења и "узме у заштиту припаднике Војске".

Председник Синдиката Новица Антић рекао је да Министарство одбране као њихов послодавац није прихватило захтеве синдиката од прошле седмице, које сматра минималним. 

Антић је рекао да су предложили да се средства из буџета за Војску другачије прерасподеле.

"Ако српски војник не може да прехрани породицу, а 250 дана годишње није код куће, онда је то проблем", рекао је Антић.

Према његовим речима Генералштаб је "развлашећен", а за све се пита ресорно Министарство.

"Каже министар да неће бити отпуштања у војсци, неће бити али оваквом политиком ви ћете довести до тога да ће војска сама отићи. Ко ће вам онда остати", пита председник Војног синдиката Новица Антић. 

Антић је рекао да то није политички протест, и најавио да ће их бити још.

Упитан зашто протестују сада када су им плате повећане за пет одсто, а нису пре када је то повећање било два одсто, Антић је рекао да је комуникација са Министарством већ две године неуспешна и да оно игнорише припаднике војске.

Осим тога, како кажу, није уважен њихов захтев да се утврди нова основица за обрачун плата.

А на питање да ли су у протеклом периоду имали контакте са страним амбасадама или неким невладиним организацијама, Антић је одговорио негативно и позвао се на синдикални статут, којим је, како каже, забрањено да сарађују са било којим организацијама у земљи или иностранству.

Од јануара је, кажу, из Војске отишло 1.000 припадника. Надлежнима замерају да новац троше ненаменски, попут милионских издвајања за невладин сектор уместо за побољшање стандарда Војске. Незадовољни су и војни пензионери, који подржавају протест. 

"Наравно да одбрана зависи и од економије али то није посао војника, и припадници Војске желе да деле судбину са народом, како их је позвао актуелни министар али народ су и запослени Народној банци Србије, Србијагасу, Нафтној индустрији Србије, Електропривреди", каже Јово Тамбурић из Удружења војних пензионера

Од 32.000 припадника Војске, две трећине њих има плату испод просечне у Војсци која је око 42.000 динара. Протест подржава и Синдикат полиције јер су им, кажу, проблеми исти.

"Ово није скуп који има задатак да буде уперен против Владе Србије. Ми вам скрећемо пажњу - одаберите добар менаџмент и имаћете добре савезнике у нама", наглашава председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

Синдикат одбране Србије не подржава протест јер сматра да има и политичке, а не само синдикалне мотиве. Реагује и министар одбране. Поносан је на припаднике Војске јер се, каже, нису одазвали позиву политикантског синдикалног руководства.

Представници синдиката у међувремену су разговарали са министром Зораном Ђорђевићем.

Министар је гарантовао да у војсци неће бити отпуšштања и да ће плате војника бити повећане, како је и најављено, за пет одсто, у складу са стањем буџета и могућностима.

Министарство је саопшšтило и да ће нови правилник о платама бити примењен од 1. јануара 2018. године, те да остаје отворено за даље разговоре са представницима Војног синдиката.

Учесницима протеста обратили су се и представници удружења пензионисаних припадника ВС и Полицијског синдиката Србије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије