Фестивали - прилика за забаву али и утају пореза

Манифестације попут "Егзита", Сабора трубача у Гучи, "Нишвила", поред забаве за посетиоце, велика су шанса за угоститеље. Тада, за само неколико дана, зараде колико за неколико месеци. Ризик од сиве економије утолико је већи. Посла је више и за пореске инспекторе који су ових дана у појачаним контролама.

За новац који су издвојили да би се провели на Драгачевском сабору, многи су могли да оду на летовање.

Зарада угоститеља понекад остаје невидљива за државу - јер има оних који, користећи гужву, приходе додатно увећавају неиздавањем фискалних рачуна. Сакрију и по неког радника.

"Издајемо фискалне рачуне и то оне праве", каже Иван Поповић, власник ресторана.

"Радници су сви пријављени, имају санитарне књижице, имају уговоре", рекао је послодавац Милош Броћић.

Иван Николић са Економског института сматра да, ако су те манифестације добре за забаву људи, онда би требало да буду и добра прилика пореским органима да напуне буџет.

"Уколико желимо квалитетнији јавни сектор, квалитетније образовање, одбрану, заштиту, здравство, онда морамо заиста да плаћамо држави оно што би требало да плаћамо", каже Николић.

Колико пореска недисциплина влада на музичким, филмским, туристичким манифестацијама, које окупљају више десетина, чак и стотина хиљада посетилаца, инспекције тврде да појачано контролишу.

"Осим евидентирања промета преко фискалних каса, предмет контрола је и радно-правни статус ангажованих радника, стање на залихама и књиговодствено стање и исправност фискалних каса", наводи у саопштењу Пореске управа.

Инспектори су и ове године били у контроли на Сабору трубача у Гучи.

До нових резултата истичу прошлогодишње, када су од 32 контроле утврдили неправилности у 24 угоститељска објекта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво