Јанковић: Најугроженији "обичан грађанин"

Стање права грађана у Србији током 2015. обележиле су економске недаће великог броја грађана и мањак правне сигурности, констатовано је у Палати "Србија" на јавној дебати о Извештају Заштитника грађана за прошлу годину.

Заштитник грађана Саша Јанковић казао је да је број притужби порастао за 28 одсто и да се може рећи да је најугроженији био "обичан грађанин".

Јанковић је на почетку дебате указао да Скупштина Србије већ две године није разматрала извештаје Заштитника иако је то њена законска обавеза.

Он је додао да се, како је казао, усуђује да каже да та институција испуњава своју улогу, контролу органа власти и напоменуо да се још увек не може рећи да је ситуација задовољавајућа иако је 88 одсто препорука спроведено.

"Посебно рањиве групе биле су јако сиромашни грађани, деца, млади, интерно расељени, жртве насиља у породици, организације и појединци заговорници људских права, новинари, припадници ЛГБТ...", рекао је Јанковић.

Многи кажу да је најугроженији обичан грађанин, и то је зато што сваком од нас треба правна сигурност, да знамо шта можемо, шта не можемо, да знамо да ће полиција реаговати ако неко угрози нашу физичку безбедност, и због тога реченица - да је угрожен обичан грађанин - мора да стоји у извештају, додао је.

Према његовим речима, потребно је само да свако у држави ради свој посао како би ствари биле боље, додајући да има оних који га раде, те да верује да ће извештај у коме се констатује да очекивања нису испуњена до краја бити последњи у низу.

Говорећи о положају независних контролних органа у државном уређењу са аспекта нормативног и практичног, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је да се "увек најежи када чује да Србија има добре законе који се не примењују".

Како је рекао, постоји раскорак између нормативног и стварног, али је напоменуо да постоје неке ствари које су се промениле на боље, као што су услови за рад.

"Међутим оно што је константан проблем је питање самог односа других делова система власти према тим институцијама", рекао је Шабић и додао да су с друге стране грађани схватили значај тих институција.

Он је поручио представницима власти да контролне институције нису никакви непријатељи, нити противници већ корективни савезници који власт треба да учине квалитетнијом.
Због досадашњег неразумевања, како је додао, нису постигнути одговарајући резултати.

"Отворити поглавље 23, а имати такав однос према институцијама које штите права грађана је јако опасан. Не видим онда перспективу у том процесу, а доживљавам га као користан", навео је Шабић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић потврдила је да је највише притужби било на угрожавање социјалних и економских права, док је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић као проблеме у судству навела нефикасност и неједнакост у пракси.

Грађани сматрају да је судство најкорумпираније, а потом и здравство, рекла је Татјана Бабић директорка Агенције за борбу против корупције.

Она је додала да је у 2015. стигло 750 притужби грађана који су имали сумњу да је дошло до корупције у различитим областима.

Бабићева је навела да се 11 одсто односило на правосуђе, а једна петина на поступак извршења.

Заштник је с правом у 2015. указивао на штетност таблоидизације медија, рекао је на дебати председник НУНС Вукашин Обрадовић.

Он је "са жаљењем констатовао да Заштитник није наишао на подршку оних који треба да брину о друштву већ је против њега вођена кампања, а у њој су учествовали и представници државних органа".

Када је реч о сету медијских закона од којих се много очекивало, Обрадовић је потврдио закључак Заштитника да они нису ојачали слободу медија и право грађана на правовремено информисање.

"Очекивање да ће повлачење државе из медија битно утицати на заштиту јавног интереса у великој мери је обесмишљена применом закона у пракси. Ако је судити по новим власницима медија и њиховим програмским садржајима, Србија је уместо државних добила страначке медије", рекао је Обрадовић.

Ненадић: Највише ургожен грађанин који поштује закон 

Највише је ургожен грађанин који поштује закон, истакао је током дебате Немања Ненадић из Транспарентности, рекавши да није коректно да се користи реч "обичан грађанин".

Он је говорећи о продаји медија рекао да су их купили они који су дали највећу цену.

"Ако продаја није била слободна, ако је било претњи, онда хајде да причамо о томе... да не причамо само о последици. Треба видети шта у систему није ваљало", рекао је Ненадић и похвално се изразио о томе што је у извештају Заштитника истакнуто да није било јавних расправа.

Одговарајући Ненадићу, Заштитник грађана је рекао да би он био у праву да су медији роба као било која друга, међутим, подсетио је да они то нису јер треба да буду у функцији интереса јавности.

"Није било довољно да држава каже ко да највише он постаје власник", рекао је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара