Министарство за рад негира наводе Хјуман рајтс воча

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је поводом извештаја Хјуман ратјс воча (ХРВ), под насловом "Мој сан је да одем одавде" - Деца са инвалидитетом у српским установама, да Србија већ годинама улаже у установе социјалне заштите, стара се да живот оних који бораве у тим установама буде квалитетан и достојанствен и помаже породицама са децом са сметњама у развоју.

Држава је у претходне две године улагала у установе социјалне заштите, првенствено да би подигла ниво услуге ради квалитетнијег живота корисника и достизања стандарда прописаних за добијање лиценце, а не у циљу проширења постојећих капацитета за смештај.

Од 2014. године до данас Министарство за рад је за обнављање (не проширење) установа у систему социјалне заштите одвојило скоро 1,5 милијарду динара, наводи се у саопштењу.

Такође, држава је и два пута годишње расписивала конкурсе којима је подстицала успостављање нових и подржавала већ постојеће услуге социјалне заштите које су у надлежности локалних самоуправа.

Министарство у саопштењу подсећа да је у марту усвојена Уредба о наменским трансферима којом се обезбеђују средстава за развој услуга социјалне заштите у складу са потребама грађана у локалним самоуправама чији је ниво развијености испод републичког просека, тако да је само у овој години наменским трансферима пренето 400 милиона динара за развој услуга социјалне заштите у 122 локалне самоуправе, док ће средства бити увећавана сваком наредном годином.

Министарство, такође, преко Сектора за особе са инвалидитетом, више од 300 милиона динара путем конкурса усмерава удружењима за особе са инвалидитетом, која се често појављују као локални пружаоци услуга социјалне заштите.

Према наводима ХРВ, у три установе деца и одрасли бораве у истим просторијама, па су због тога деца у ризику од злостављања и насиља, што Министарство у сопштењу оцењује као неосновано јер деца и одрасли бораве у одвојеним павиљонима.

Министарство за рад подсећа да је више од 6.000 деце смештено у хранитељске породице, а свега око 670 у 17 институција (2010. у институцијама их је било 1.265), и истиче да је унапредило сарадњу са здравственим и образовним системом, и наставиће да инсистира на индивидуалном раду са децом у установама, у складу са њиховим потребама и капацитетима, и на већем укључивању у активности у заједници.

Деца са сметњама у развоју, према Закону о социјалној заштити, имају право на додатак на туђу негу и помоћ: новим законским решењем, деца са сметњама у развоју и инвалидитетом оствариваће право на увећан дечији додатак за 50 одсто, док родитељи деце са сметњама у развоју или инвалидитетом имају право на накнаду зараде најдуже до пете године живота детета ради неге детета.

Све установе за смештај корисника дужне су да се придржавају Правилника о забрањеним поступањима запослених у социјалној заштити, и да обавесте Министарство одмах уколико дође до угрожавања здравља или безбедности корисника.

У систему социјалне заштите почеле су да се примењују скале функционалне процене, што ће отворити могућност да се пред судом покрену поступци за враћање одузете пословне способности, у неким деловима или у целини.

Министарство је посвећено поступку текуће деинституционализације. За то време Министарство се стара да живот оних који бораве у установама социјалне заштите буде што квалитетнији и достојанственији, као и да се повећа квалитет и број услуга у заједници, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара