Обележена годишњица пробоја Сремског фронта

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у спомен комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида обележена је 71 година од пробоја Сремског фронта, а министар Александар Вулин поручио је да су само слободни народи срећни, успешни и развијени.

Министар Алексанар Вулин је окупљенима поручио да само слободан народ може да ствара добру и честиту државу, те да само слободни људи рађају слободне људе.

"Нема богатог и срећног роба, само слободни људи стварају слободне људе. Ово су овде потомци слободних људи – горостаса и нећемо никад бити од њих мањи", истакао је Вулин.

Министар је навео да се пре 71 годину на том месту наш народ, Србија, уписала на страну победника.

"Пре 71 годину овде, под овим небом, на овом парчету земље, 13.000 најбољих, најлепших и најхрабријих положили су своје животе да бисмо ви и ја данас овде могли да стојимо, без страха и стида. Више од тога нико не може да учини, нити да да већи поклон", нагласио је Вулин.

Како је навео, њихова жртва је толико велика да само њихови потомци могу да је учине малом.

"Зато кад слушамо како је дошло време да се историја мења, да се међу победнике упишу они који су били поражени, да се у слободу упишу они од којих је слобода изборена, онда знамо зашто смо данас овде и да нећемо дозволити да буде промењена ни овде ни нигде друго", указао је Вулин.

Објаснио је да не могу на исто место и онај од кога је Београд ослобођен и ослободилац Београда, те да нема места за рехабилитацију Недића.

"Данас овде са нама стоје представници славних великих сила са којима смо извојевали победу. Хоћемо ли њима објашњавати да се заправо историја мења", рекао је Вулин.

Такође, навео је да често слушамо како се говори да је фашизам велико зло, али да у таквим реченицама не може да стоји "али" јер је историја таква каква је била.

"Победници се знају, поражени се знају, жртве се знају и не могу се стављати заједно", сматра Вулин.

Поред представника Владе и Војске Србије церемонији су присуствовали учесници велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада "Италија".

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво