Читај ми!

Сава опада, повратак у Барич

Насипи код Шапца се контролишу и додатно ојачавају. Стање у Моровићу и Вишњићеву под контролом. Наставља се превентивна евакуација становништва у Обреновцу. Евакуисани грађани из Барича сутра се враћају у своје домове. Насипи око ТЕНТ-а ојачани са 20.000 џакова.

04.07 - Сава у Сремској Митровици наставља да опада али њене притоке Босут и Студва су у благом порасту. Екипе контролишу стање на насипима.

02.57 - Ниво Саве код Шапца и даље опада. На бедемима дежурају полиција и припадници "Србијавода", јавља репортер РТС-а.

00.18 - Током ноћи у Обреновцу ће радити 100 пумпи за испумпавање воде, јавља репоретр РТС-а. 

22.05 - Хеликоптерска јединице МУП-а заједно са међународним хеликоптерима у току дана транспортовале 30 особа, поделиле 10 тона лекова, воде и хране.

21.25 - Сви корисници центара за социјални рад на поплављеном подручју су збринути, каже за РТС министар Александар Вулин. 

21.20 - Министар Антић: У току су последње мере одбране ТЕНТ-а и "Костолца", али је ситуација значајно боља него претходних дана. Међутим, и даље смо у зони ризика.

21.15 - Ноћас поплавни талас требало би да прође код Моровића и Сремске Митровице, рекао за РТС министар Братислав Гашић. 

20.45 - Пријављен је нестанак 798 особа, од којих је пронађено 215 особа, саопштио је МУП. Бројеви нису прецизни зато што више грађана пријављује нестанак једне особе. МУП апелује на све који су пријавили нестанак особа, уколико су оне пронађене обавесте Оперативни центар МУП-а. 

20.20 - Термовизијска камера, која непрекидно снима, постављена у балону изнад Обреновца, сазнаје РТС. Камера иде до 100 метара у висину, објективом хвата пречник од 10 километара. Региструје повлачења воде и прати стање објеката.

20.05 - Милорад Вељовић за РТС: Крађе у овој  ситуацији сматрамо тешким делом. Ти људи морају бити санкционисани.

19.50 - Из Моровића евакуисани жене, деца и они којима је потребена медицинска нега, јавља извештач РТС-а. Почиње трећа фаза евакуације: измештање стоке и добара.

19.35 - Предраг Марић за РТС: Ујутру повратак становништва у Барич. Један број мушкараца се враћа и у Обреновац да помаже у рашчишћавању.

17.45 - Седамдесет одсто Обреновца поново је добио струју, a кроз градски водовод пуштена је и техничка вода, јавља репортер РТС-а. 

16.35 - Вучић: У поплавама изгубило живот 27 људи, од којих је најмање 10 или 11 преминулих.

14.41 -  Војним хеликоптером допремљена помоћ у село Стублине код Обреновца. У село дошао и министар одбране Братислав Гашић. 

14.23 - На десној обали Дунава, у зони Петроварадина, Сремске Каменице и Сремских Карловаца уведене мере редовне одбране од поплава, саопштиле "Воде Војводине". 

14.21 - РТБ "Бор" је купио и у Обреновац послао 100 пумпи за испумпавање воде са мање приступачних места.  

14.04 - Код Чачка регистровано 12 нових клизишта насталих због поплава које су задесиле тај крај, али ниједно не угрожава стамбене објекте.

12.15 - Кризни штаб у Шапцу позвао волонтере да дођу код хале "Зорка" како би били пребачени у Дреновац на најкритичнија места да би се додатно ојачао насип.

12.04 -  У Шапцу је ситуација стабилна и учињено је све што је у људској моћи, али проблем представљају природни закони, каже начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

10.25 - Три села на периферији Обреновца - Мислођин, Јасенак и Дражевац после пет дана добила су техничку воду за прање и заливање.

09.05 - Сава код Шапца је опала током протекла 24 часа за 10 центиметара, па је тренутни ниво 619 центиметара.

08.20 - Европска комесарка Кристалина Георгијева обишла Обреновац заједно са министром Небојшом Стефановићем.

Стање у поплављеним подручјима у Србији данас је стабилно, али опрез не престаје. Појачане контроле су у околини Шапца и у Обреновцу, којима и даље прети опасност од набујалих река.

На територији Србије до јутрос су евакуисане 31.873 особе са угрожених подручја, поплављено је 2.260 објеката, а угрожена су 1.763 објекта, саопштио је МУП Србије. Из Обреновца је евакуисано више од 24.000 особа.

Стручне службе Војске Србије контролишу насипе на десној обали Саве у шабачком округу. Како јавља извештач РТС-а, стање у том подручју боље је него претходних дана. Насипи на Сави издржавају, а ојачавање бедема се наставља.

У шидским селима Моровић и Вишњићево још једна ноћ је протекла мирно, јавља извештач РТС-а. Вечерас је завршена друга фаза евакуације која подразумева измештање деце, жена, старих и болесних. Почиње трећа фаза евакуације, у којој ће бити измештена стока и добра.

Пре два дана превентивно је евакуисано 11 села у сливу Саве: Дреновац, Шеварице, Табановић, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Миокус, Драгојевац, Мрђеновац и Прово.

У бујичном налету реке Добраве у месту Орид, живот је изгубила седамдесетогодишња старица која није желела да изађе из куће.

Ниво Саве код Сремске Митровице опао је током јучерашњег дана, али вода која долази из Хрватске угрожава насеља уз границу. Ниво Дунава код Смедерева је испод квоте ванредне одбране, јавља извештач РТС-а.

Насипи се ојачавају, а становницима рибарског насеља Металор и викенд-насеља Орешац наложено је да се хитно евакуишу са тог подручја.

У Обреновцу је мирно, а евакуација због опасности од изливање Саве код Забрежја трајала је и током ноћи. У току је асанација терена, која ће трајати данима, јавља извештач РТС-а.

Током ноћи највише евакуисаних било је из центра Обреновца, рекао је за РТС начелник Оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Од понедељка је евакуисано 3.500 људи, међутим, и даље има оних који не желе да напусте своје домове. Надлежни упозоравају да град није безбедан за повратак и да је евакуација становништва приоритет.

Обреновац је, заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, обишла европска комесарка за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалина Георгијева.

Георгијева је имала прилику да види размере штете које су том граду нанеле поплаве. Европска комесарка обишла је Центар Сектора за ванредне ситуације и предала генераторе, покретне јединице за расвету терена са дизел-генератором и опремом за расвету, тушеве за ванредну ситуацију и грејаче за воду, које је донирао Еулекс.

Данас су допремљене и пуштене у рад две машине које пречишћавају по 1.500 литара воде на сат, чиме ће се обезбедити неопходна количина воде за пиће за најугроженије. Машине је допремило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, уз помоћ компаније "Артос" из Словеније.

Насипи око Термоелектране "Никола Тесла А" у Обреновцу, која се налази уз обалу Саве, ојачани су са 20.000 џакова. Како јавља извештач РТС-а, одбрана ТЕНТ-а подигнута је за 70 центиметара.

Министри енергетике и полиције, Александар Антић и Небојша Стефановић, поручили су да тај енергетски објекат мора бити сачуван од поплава, јер се ту производи 40 одсто струје за домаћинства у Србији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да је стање у поплављеним подручјима стабилно, али да опасност још није прошла.

Сава и Дунав су у благом порасту. Врх поплавног таласа у Београду очекује се у петак, а градоначелник Синиша Мали рекао је да је град заштићен од Дунава на Земунском кеју, али и на обали Саве.

Почиње дезинфекција свих прихватилишта на територији града. Стручна лица пратиће хигијенске услове како би се избегле могуће болести.

Једна особа изгубила је живот у поплавном таласу који је захватио Свилајнац, саопштила је Скупштине Општине Свилајнац. Истовремено, пронађена је особа из Варварина за коју су мислили да је нестала.

У пожешкој општини вода се повукла, мештани су се вратили кућама и у току је санација клизишта и дезинфекција објеката.

Поплаве су у овом крају, према речима председника Општине Милована Мићовића, потопиле око 2.000 хектара пољопривредног земљишта, тешко оштетиле 20 кућа, порушиле три моста, а клизишта су уништила путну инфраструктуру. 

Помоћ угроженима у поплавама и даље стиже са свих страна. Руским хеликоптером јуче су у Шабац допремљене три тоне хуманитарне помоћи. Ноћас је стигла и хуманитарна помоћ шведске владе, која садржи три тоне конзервиране хране, воде, одеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво