Читај ми!

Пренос посмртих остатака краљице Марије

Из Енглеске у Србију пренети посмртни остаци краљице Марије Карађорђевић, мајке краља Петра II, последњег југословенског краља. Дочеку на београдском аеродрому "Никола Тесла" присуствује премијер Ивица Дачић.

17.25 - Авион са посмртним остацима краљице Марије Карађорђевић слетео је у Београд.  

Посмртни остаци краљице Марије Карађорђевић из Енглеске пренети у Србију. Дочеку на београдском аеродрому "Никола Тесла" присуствује премијер Ивица Дачић. Сахрана две српске краљице Марије и Александре, чији посмртни остаци стижу 9. маја, и последњег југословенског монарха Петра Другог Карађорђевића, одржаће се 26. маја на Опленцу.

Авион са посмртим остацима краљице Марије слетео је у Београд нешто после 17 часова.

Након тога, ковчег са њеним телом биће донет у краљевску капелу Светог Андреја Првозваног, где је већ ковчег са телом њеног сина краља Петра II, последњег југословенског краља, а где ће 9. маја бити пренети посмрти остаци његове супруге краљице Александре.

Заупокојну литургију ће око 18 часова служити патријарх српски Иринеј.

Посмртни остаци Краља Петра и краљица Марије и Александре остаће у капели до 25. маја, када ће ковчези са троје Карађорђевића бити пренети у Саборну цркву како би сви који то желе могли да им одају пошту.

Дан касније, 26. маја, они ће уз све државне почасти бити пренети пут Опленца како би могли да буду сахрањени у породичној крипти породице Карађорђевић на Опленцу.

Члан Организационог одбора за пренос посмртних остатака краљевске породице из иностранства професор Оливер Антић каже да ће на аеродрому бити чланови краљевске породице, премијер Дачић, два саветника председника Републике и епископ хвостански Атанасије Ракита.

Антић истиче да је краљица Марија била једна од ретких чланова краљевске породице која је била омиљена у целој земљи, од Вардара до Триглава.

Он подсећа на њено краљевско порекло. Са мајчине стране, била је праунука краљице Викторије, а са очеве стране је водила порекло од Хоенцолерна.

Била је изузетна жена и краљица, напомиње Антић и наводи да је возила на тркама аутомобила, свирала клавир, певала и имала божансвен сопран. Децу је учила скромности што је, према његовим речима, реткост у данашњој омладини.

Антић открива да је председник Србије Томислав Николић одобрио да се из сефа извади јединствени орден који је носила краљица Марија.

То је орден Карађорђеве звезде који је израђен у Француској само за краљицу Марију, који је она носила двадесетих година прошлога века. За тај орден се мислило да је дефинитивно изгубљен, наглашава Антић и додаје да ће он бити изложен испред ковчега на Опленцу.

Марија је била ћерка румунског краља и била је са мајчине стране у сродству са енглеском краљицом. Али у нашем народу најцењенија због своје хуманости које се она није одрекла ни у избеглиштву.

Зна се да је за време и после Другог светског рата слала пакете нашим људима, како у земљи, тако и онима који су били у логорима широм Европе, које није потписивала својим именом, већ је стајало да их шаље Марија К. Ђорђевић.

Ипак, свима је било јасно о коме се ради.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво