Нови почетак за Осојане

У Осојанској долини највише Срба повратника. Деце је све више па им Београд гради обданиште. Донацијом Грчке обновљена је црква.

Општину Исток у Метохији с правом називају повратничком јер у 14 села живи 300 повратничких домаћинстава. Срба повратника највише је у Осојанској долини. Данас живе у 80 кућа.

Осојане, старо српско село, осам километара југоисточно од Истока, помиње у Светостефанској повељи краља Милутина почетком 14. века. Тада је имало три цркве. 

У новије време мештани су на светковине одлазили у цркву Светог архангела Гаврила, која је после доласка међународних снага спаљена као и готово сва домаћинства у Осојану.

Током дана селом жаморе школарци. Жач је повратничко село, које има само троје деце.

Педагог Соња Вуковић каже да су основна наставна средства табла, креда и свеске.

Становништво се бави првенствено пољопривредом, а до великих шумских површина због несигурности и небезбедности се и не одлази.

"Манастир Дечане у сваком моменту помаже људима у свим сферама живота, од изградње штала преко набавке стоке, механизације", рекао је Драгољуб Репановић, председник Општине Исток. 

Мештанима велику наду улива чињаница да је најмлађих све више. Њима је и намењено обданиште у изградњи које финансира град Београд.

Парох Милош Вукић каже да се пре неколико дана родило мушко дете у селу, што је велика радост и нова нада.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 13. мар 2011, 14:30) - Goran [нерегистровани]

braca po muci

Sretan povratnicki zivot nasoj braci na sveto Kosovo, zele braca Srbi iz Sarajeva