Краљево, годину дана после

Годину дана после разорног земљотреса, у Краљеву су саграђене 462 монтажне куће, обновљено око 13.000 оштећених приватних породичних објеката и око 8.500 станова. Земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале погодио је Краљево и околину у 1.56, 3. новембра 2010. године.

На данашњи дан пре годину дана Краљево је погодио земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале у којем су страдале две особе, а oко 180 људи је задобило лакше телесне повреде.

Теже или лакше је оштећено око 16 хиљада кућа, 8.500 станова, 33 школе и неколико стотина привредних објеката. Последице земљотреса осетило је око 80 хиљада Краљевчана.

Материјална штета процењена је на 2,5 милијарде динара и то само на индивидуалним стамбеним објектима. Неку врсту помоћи добило је скоро 80.000 грађана Краљева.

За протеклих годину дана, уз помоћ Владе Србије, која је обезбедила 2,3 милијарде динара за санацију последица земљотреса, саграђене су 462 монтажне куће, 13 хиљада домаћинстава је обновљено, као и 8.500 станова.

Десетак одсто средстава дали су различити донатори, приватна и јавна предузећа, удружења, амбасаде, братски градови.

Пре неколико дана, завршена је обнова последњих пет школа које су биле оштећене у земљотресу. Тиме је, међутим, завршена само сеизмичка санација школских објеката, после које су они постали безбедни за децу.

За другу фазу санације су остали, у зависности од тога шта је појединим школама неопходно, молерско-фарбарски радови, замена столарије, подова или кровова. Краљевачке школе ће за средства која су им неопходна за такве радове конкурисати код Министарства просвете.

У земљотресу је тешко оштећен и Здравствени центар "Студеница", али неки делови тог центра још нису обновљени.

Директор ЗЦ "Студеница" Драган Арсић рекао је јуче да су саниране последице на згради Поликлинике и Хируршког блока, али да највећи проблем остаје Интернистичка болница која је пре годину дана исељена и чија санација још није почела.

"Ако Европска инвестициона банка одобри кредит за урбану ревитализацију Краљева, део тог пакета биће и бесповратна средства за санацију Интернистичке болнице. Ако до тога не дође, Влада Србије ће из других извора обезбедити средства", рекао је Арсић.

У земљотресу 3. новембра, са епицентром у селу Витановцу, страдао је брачни пар Наталија и Синиша Сташић. Потрес је трајао неколико секунди и осетио се у целој Србији.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. нов 2011, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Godisnjica zemljotresa u Kraljevu

iz kog grada, ili iz koje zemlje, ili planete ste Vi. Jeste li i Vi ko Japanac vredni i bogati gospodine?

(четвртак, 03. нов 2011, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

Godisnjica zemljotresa u Kraljevu

Epicentar je Sirca

(четвртак, 03. нов 2011, 13:07) - Zoran KV [нерегистровани]

A pozoriste?

Svaka cast za obnovu stanova i kuca ali pozoriste ne radi vec godinu dana i nema naznake da ce se tu nesto promeniti. Sramota je da grad od skoro 100.000 stanovnika nema teatar!

(четвртак, 03. нов 2011, 13:00) - Zlatko [нерегистровани]

izbori

Bitno da je sve zavrseno pre roka i uz veliki napor graditelja.

(четвртак, 03. нов 2011, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Kraljevo / Japan

Zemljotres u Kraljevu se desio pre zemljotresa u Japanu, Japanci odavno zavrsili obnovu i prestali da kukaju o tome iako im je umesto jednog vise desetina gradova velicine Kraljeva poruseno. Kod nas jos obnova traje i dalje kukamo kao da je smak sveta.

(четвртак, 03. нов 2011, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

jao

kako lepa predizborna prica...ipak necu glasati za trenutne na vlasti.

(четвртак, 03. нов 2011, 10:46) - zoranSan [нерегистровани]

a Čačak

Šta je sa čačanskom opštinom,na samo par desetina metara nisu se ni pogledale kuće samo zato što nisu Valjevska opština nego Čačanska.Kakve veze ima opština pa nije zemljotres bio samo u jednoj opštini ,jedino ako je bitnonešto drugo.Ali šta ?

(четвртак, 03. нов 2011, 08:31) - Gagi [нерегистровани]

!

....isto tako neko je dobio montaznu kucu a da to nije imalo potrebe,neko je napravio vikendicu,a bogami neko je i postao investitor u izgradnji zgrada!