Хиљаде просветара вишак?

У просвети вишак професора физичког, ликовног и музичког, а мањак математике и информатике. Синдикати траже од Министарства да изнесе податке о вишку запослених. Рачуница показује да око 4.000 људи има проблем са фондом часова, поручују из Синдиката образовања Србије.

Синдикати просвете сматају да би ресорно Министарство требало што пре да изнесе податке о вишку запослених, како се о томе не би лицитирало у јавности. Представници синдиката поручују да једино Министарство има тачне податке, а да синдикати треба да реагују само када им се пријави неправилност у одређивању технолошких вишкова.

Професоре физичког, ликовног и музичког у трећем и четвртом разреду, заменили су учитељи, па се ту створио вишак, кажу синдикалци. С друге стране, има мањка професора математике и информатике.

"Општа слика је прилично конфузна. Ако узмете у обзир да у Србији има 1.830 школа, па да у свакој школи тек двоје људи нема норму или су остали без часова, то вам говори већ о цифри од 3.500 до 4.000 људи који имају неки проблем", рекао је Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије.

Они који су годинама у просвети, а у овом тренутку немају пун фонд часова, траже да се поштују препоруке Министарства и Закон.

"Поједини директори примају нова лица у систем на места физичког васпитања. То су у нашем граду тренутно три радна места где су нова лица примљена у систем, иако имамо чак 34 лица која су на листи технолочких вишкова", рекао је Миљко Ђокић, професор физичког васпитања из Крушевца.

Професор физичког васпитања из Ниша Зоран Јаковљевић каже да је у овој школској години број часова које држи смањен са 20 на 12, што је норма мања за 40 одсто.

Председник Уније синдиката просветних радника Крагујевца Милан Јевтић каже да проблем технолошких вишкова, односно проблем са педагошком нормом, имају готово све школе у Крагујевцу.

Своју рачуницу су ресорном министаству доставили и синдикати и школске управе, а дали су и моделе по којима би требало решити питање технолошких вишкова.

"Оно што је наш заједнички циљ у овом тренутку је да покушамо да се изборимо да ниједан образован човек у Србији, мислим пре свега ту на просветне раднике, не постане вишак, поготово не у једној земљи у којој 42 посто људи има основно образовање као највећи интелектуални домет", рекао је Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Министар Обрадовић је ове недеље изјавио да ће у јавност изаћи тек кад буде имао тачне податке. Просветари се надају да ће то бити следеће недеље.

број коментара 15 пошаљи коментар
(петак, 07. сеп 2012, 00:05)
Biljana [нерегистровани]

penzionisanje

U situaciji,kada toliko prosvetnih radnika u Srbiji, ostaje bez posla,ili dela norme,od Ministarstva prosvete se ocekuje,da nadje nacina da posalje u penziju radnike koji su stekli jedan uslov za penzionisanje.Takvih je mnogo,njihov rad je,veoma "relativnog"kvaliteta,cak bi ,u mnogo slucaja,takav postupak Ministarstva, bio dvostruki humani gest: Iscrpljeni,dugogodisnjim,napornim radom,umorni nastavnici bi uzivali lagodnu,zasluznu mirovinu,a stotinama mladih kadrova bi se obezbedila egzistencija.Treca,najvaznija stvar,je ta sto bi ucenici,u nasim osnovnim i srednjim skolama,dobili nastavu dostojnu ovog vremena u kojem zivimo....

(петак, 09. сеп 2011, 19:10)
anonymous [нерегистровани]

Moj predlog

Samo za čuvanje dece 6 sati dnevno mora da se plati više. Ako hoćeš da ih nešto i nauče, još plus. Tu je i stresno zanimanje i to da se dodatno plati.

(петак, 09. сеп 2011, 15:30)
anonymous [нерегистровани]

prosvetari

zašto ja kao visokokvalifikovani radnik za strugom imam normu od 40 sati nedeljno, a nastavnik fizičkog vaspitanja 12? imam godišnji mesec dana, a on 3 najmanje. zar deca ne bi znala da igraju fudbal i bez njega?

(петак, 09. сеп 2011, 13:18)
anonymous [нерегистровани]

raspad sistema

...ako, narod neka cuti a ovi samo cepaju!
E Srbijo medju sljivama...

(петак, 09. сеп 2011, 13:14)
Јеремија [нерегистровани]

@квалитет

Деца нам из основних школа излазе потпуно ''празна'' са знањем.Они који имају могућности да плате приватне наставнике или имају сопствено знање да помогну деци у образовању,могу тој деци омогућити нормалније школовање у средњим школама и гимназијама.Читаво школство је изгледа конципирано да нам деца одатле излазе што неписменија и са што мање знања,важно је само набијати просеке и ништа више! А о кадровима који се запошљавају путем партијске линије и да не причамо,то је за много дужу анализу...

(петак, 09. сеп 2011, 12:50)
Dusan Radibratovic [нерегистровани]

Najveca Zamerka Ministru prosvete

S obzirom da sam po zanimanju pravnik (a i roditelj u Skolskom odboru) bavio sam se Posebnim kolektivnim ugovorom tj. pitanjem kako se u prosveti odredjuju tehnoloski viskovi (clan 33). Bio sam zgrozen. Sede vlasi (tj. godine staza) su ubedljivo najpretezniji faktor koji odlucuje ko je tehnoloski visak a ko `ostaje` u sistemu. Rezultati rada donose nedopustivo malo bodova. To dovodi do neslavne pojave da su mladi i najuspesniji (kao u `mojoj` skoli) skoro po pravilu visak. Kao roditelj i gradjanin izrazavam ogorcenje takvim sistemom.

(петак, 09. сеп 2011, 12:25)
Bojan [нерегистровани]

Svaka cast

U pravu si,ne 100-nego 1000 posto! Mnogi nastavnici sebi daju za pravo da kazu da nece da idu u penziju,kao da su Bogom dani, ili su,kanda,nezamenljivi!

(петак, 09. сеп 2011, 12:02)
anonymous [нерегистровани]

svi su višak

Ovoj vlasti su svi koji primaju platu iz budžeta višak. Jedino nisu višak oni, a takođe primaju platu iz budžeta.

(петак, 09. сеп 2011, 10:58)
anonymous [нерегистровани]

Prosveta na tapetu

Sad je prosveta na tapetu, verovatno sto nije strajkovala na pocetku ove skolske godine. Zasto niko ne pominje koliki je visak zaposleni u administraciji, agencijama za sve i svasta, to vlast ne pominje jer su njihovi ljudi tu, ali zato radno mesto u prosveti ce izgubiti verovatno oni koji im stvaraju probleme oko stajkova.

(петак, 09. сеп 2011, 10:39)
anonymous [нерегистровани]

@Penzionisanje

Tako je, na mladima sve ostaje. Neka se stručno zabavljaju. Mi stari odosmo u banju, ako penzija to dozvoli. Ma bolje bi bilo da nam dodele zemlju, pa da još malo radimo paprike, paradajz i ostalo iz uvoza.