Европско дебатно првенство у Београду

Београд ће следеће године бити домаћин Европског универзитетског дебатног првенства. Више од 650 студената из целе Европе учествоваће на највећем студентском такмичењу тог типа на старом континенту.

Универзитетска дебатна мрежа Србије "Отворена комуникација" и Универзитет у Београду организоваће, наредне године од 5. до 11. августа, у Београду Европско универзитетско дебатно првенство.

Београд ће тако постати домаћин за више од 650 студената из целе Европе, који ће учествовати на највећем студентском такмичењу, које не подразумева надметање у некој спортској дисциплини, и највећем такмичењу у дебати у Европи.

На овогодишњем првенству, које је јуче завршено у Галвеју у Ирској, једногласно је подржана кандидатура за организацију наредног такмичења у Београду. Студенти из Србије и чланови "Отворене комуникације" Милан Вигњевић и Марко Ћировић на такмичењу у Галвеју стигли су до полуфинала.

После такмичарског дела, они су представили понуду за организацију првенства наредне године, која је једногласно подржана.

На првенству, које се организује сваке године од 1999. године, учествује око 200 тимова са по два члана и више од 150 дебатних судија.

Дебатери на том такмичењу одмеравају своје вештине у критичком размишљању и јавном наступу, расправљајући о политичким, економским и филозофским темама, људским правима, социјалној политици, па и глобалним проблемима и међународним односима.

Студенти и професори Београдског универзитета основали су "Отворену комуникацију" 1997. године, по угледу на дебатне клубове престижних европских универзитетских центара. Њене образовне програме из области дебате, комуникације, јавног наступа, и грађења случаја, до сада је завршило више од 1000 студената.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 15. авг 2011, 00:20)
anonymous [нерегистровани]

Bravo za Milana i Marka

i bravo za RTS, sto prepoznaje prave uspehe.

(субота, 13. авг 2011, 23:30)
manje vazno [нерегистровани]

puna podrska

bravo, cestitam i zelim veliki uspeh, nadam se da ce vam i mediji i drzava i grad pomoci i kada se takmicenje bude pripremalo i odrzavalo! :)

svaka cast!

(субота, 13. авг 2011, 22:07)
anonymous [нерегистровани]

Ponos

Ovo je vece od Univerzijade i od Evrovizije zajedno jer nam dolazi buduca evropska elita da se u Beogradu takmici u debatovanju na najaktuelnije teme!

Svaka cast, ekipo iz Otvorene komunikacije i RTS sto na vreme podrzava pravi uspeh!