"Плес са Европом"

Матуранти широм Србије учествовали у највећем синхронизованом плесу на свету у оквиру параде "Плес са Европом". Истовремено, плесали матуранти на трговима европских градова.

Манифестација "Плес са Европом - матурантска парада", у оквиру које су матураната плесали кадрил уз музику из Штраусове опере "Слепи миш",  одржана је у подне у свим већим градовима у Србији.

Око 1.500 београдских матураната из 23 школе учествовало је у манифестацији "Плес са Европом - матурантска парада".

Београдски матуранти су плесали уз музику из Штараусове опере "Слепи миш". Манифестацију је отворила помоћница градоначелника Београда Радмила Хрустановић.

Матуранти су плесали на потезу од Народног позоришта до Етнографског музеја, испред зграде ректората и Студентског парка, а учествовали су и ђаци из две школе за децу са сметњама у развоју.

Матуранти на трговима других европских градова у исто време плесали кадрил, а сви су били повезани путем сателита у највећи синхронизовани плес на свету.

Манифестација "Плеш са Европом матурантска парада" одржана је и у више градова у Србији.

На Тргу слободе у Новом Саду данас је 1.528 матураната средњих школа и гимназија плесало квадрил, плес који су плесали француски Маркизи, у оквиру Међународне манифестације "Плес са Европом - матурантска парада 2009".

Више од 3.000 нишких матураната заплесало је уз кадрове оперете "Слепи миш" Јохана Штрауса Млађег. Градоначелник Ниша Милош Симоновић позвао је нишке матуранте да после завршеног школовања остану у свом граду и допринесу својим знањем његовом даљем развоју.

Пирот се и ове године прикључио међународној манифестацији "Плес са Европом - Матурантска парада 2009", наступом матураната из свих пиротских средњих школа у подне у центру града.

Из пиротске Гимназије, Економске, Техничке, Млекарске, Средње стручне и школе "Младост" 554 матураната заплесало је пред великим бројем грађана матурантски плес уз композицију Јохана Штрауса "Слепи миш-квадрил".

Више од 600 матураната ужичких средњих школа данас је на Тргу партизана - омиљеном састајалишту младих у том граду, у присуству неколико стотина својих суграђана, по први пут учествовало у манифестацији "Плесом са Европом", која је истовремено одржана у градовима осам европских држава.

У кадрил четворкама на централном градском тргу у Зрењанину више од 1.200 матураната тачно у подне заплесало је у оквиру европске манифестације "Кадрил денс фестивал".

Обучени у црвене и беле мајице и са белим кишобранима у рукама зрењанински матуранти после кадрила наставили су забаву уз звуке зрењанинског оркестра "Ел фуего".

У традиционалном матурском кадрилу, према изјави организатора, у Србији је у 25 општина и већих градова учествовало ове године 14.000 матураната.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(петак, 21. мај 2010, 20:25) - pedja.nis. [нерегистровани]

Prelepo

I u Nisu smo plesali. Mnogo je bilo lepo i stvarno je dobar osecaj. Danasnji dan necu nikada zaboraviti. Krenuli smo od Mr.Bricolage-a, Vizantijskim bulevarom, pa kroz Bulevar Nemanjica, ulicu Filipa Kljajica i stigli u Vozdovu. Imali smo nekoliko proba i tacno u 12 smo poceli sa plesom. Stvarno je divan osecaj. Svi smo plesali kao jedno... mnogo je jak utisak... P.S. Pistaljke mi jos uvek zuje u usima...

(субота, 16. мај 2009, 12:22) - Gordana [нерегистровани]

nije bas sve bilo na mestu

Videla sam u izvestajima da su u drugim gradovima deca bila mnogo bolje spremna nego nasa u Nisu. A nasi su jos i dobili neke stare majice od pre 2-3 godine. Pa zar Nis nije imao toliko za svoje maturante?

(субота, 16. мај 2009, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

Bravo deco

Bravo deco pokazaliste sta je Srbija i svoju zemlju predstavili na najlepsi nacin.Neki ce da crknu od muke ali civilizaciske razlike su velike izmedju vas i nekih matoraca.Bravo i samo bravo.

(петак, 15. мај 2009, 19:56) - goran [нерегистровани]

kraljevo

Kraljevo nije veliki grad, ali danas je na centralnom trugu plesalo 1200 maturanata. I da se zna, Kraljevo je prvi grad u Srbiji koji se pridruzio evropskim gradovima, ovo je peta godina kako kraljevacki maturanti plesu popularni QUADRIL.
Sada cu da posaljem fotos na gledaoci reporteri, Kraljevo ima najlepsu poziciju za igru popularnih "cetrorki"

(петак, 15. мај 2009, 18:42) - dimitrije [нерегистровани]

ples u srbiji

prvi put, maturanti iz kraljeva su plesali sa ostalim gradovima evrope, a naredne godine su ucesce u ovoj manifestaciji uzeli bgd ; kg i drugi gradovi srbije, a iz godine u godinu se manifestacija siri, od nas iz kraljeva je sve pocelo, kada je srbija u pitanju !!!

(петак, 15. мај 2009, 17:52) - Blackie [нерегистровани]

Za nenasilje

Moram da Vam kažem, i Smederevo je grad.
U mom gradu se plesalo na Trgu. Učestvovala su 352 plesača. Pošto je dopisništvo RTS-a zabeležilo ovaj događaj, red bi bio da nas pomenete.

Slažem se da je Beograd glavni grad, ali i Kanbera je , pa retko ko to zna. Srbija nije samo Beograd, ima nas jos.
Pozdrav za Niš i Nišlije, a na temu beogradizacije, neka svi čuju pesmu " Centrifuga".

Pozdrav iz dvostruke prestonice, koja se za vreme bombardovanja vodila kao predgrađe Beograda, daleko bilo.

A što se parad tiče, mislim da je bilo lepo videti , pa makar i ne oborili prošlogodišnji Ginisov rekord od 27.040 istovremenih plesača.

(петак, 15. мај 2009, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Ta divna djeca

Dali se igralo u Kosovskoj Mitrovici, Peci, Prizrenu, Pristini????

(петак, 15. мај 2009, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Ta divna djeca

pobogu covece!

(петак, 15. мај 2009, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Ta divna djeca

Ostaje Srbija ako je ne ugusi Everopa.

(петак, 15. мај 2009, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Ta divna djeca

Bravo za mlade. Na vama ostaje Srbija.