Вулин отворио новоизграђени објекат за ометене у развоју

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је више од 66 милиона динара у опремање и завршетак радова у Дом за децу и особе ометене у развоју "Др Никола Шуменковић" у Стамници, истакао је ресорни министар Александар Вулин.

Александар Вулин каже да улагањем у објекат за ометене у развоју запослени и корисници сада могу да кажу да ће њихов живот бити мало бољи, лакши, а сигурно достојанственији.

"Сада је тај дом у складу са највишим могућим европским и светским стандардима", рекао је Вулин свечано отварајући новоизграђени објекат за смештај корисника и истакао да сви корисници морају да живе у условима који су достојни човека, без обзира каква је природа њихове болести, или хендикеп.

Додаје да сви корисници овог објекта имају право на достојанство, да буду на чистом, да буду неговани и да живе у простору у коме треба да живе људска бића.

"Зато је Министарство учинило велики напор да Стамница, као један од наших највећих смештајних капацитета буде завршена, да престане вишегодишњи застој и заустављање радова из ко зна којих разлога и да се заврши", рекао је Вулин.

Прецизирао је да је Министарство рада у тај дом уложило више од 66 милиона динара, у опремање, завршетак радова и истакао да је у целокупну социјалну заштиту у протекле две године уложено 1,447 милијарди динара.

"Никада од 2000. године нису била већа улагања у социјалну заштиту и наставићемо да се понашамо управо на такав начин. Ниједно социјално давање неће бити смањено, свако давање ће и даље бити апсолутно на време, у минут и сви наши корисници могу да знају да ће држава наставити да води рачуна о њима", рекао је министар.

Директорка Дома за децу и особе ометене у развоју "Др Никола Шуменковић" Ана Томашевић навела је да њена установа збрињава кориснике са тежом и тешком менталном ометеношћу и да тренутно на смештају има 344 корисника.

Каже да ће објекат који је данас отворен сместити 112 корисника, који су до сада били у старим и дотрајалим павиљонима.

"Изузетна ми је част што сам са министром Вулином отворила нови објекат, дуго смо га чекали. Кренуло се са градњом 2008. и дошло је до застоја, али у 2015. захваљујући Влади Србије, премијеру Вучићу, ресорном министарству и министру Вулину објекат је завршен, дочекали смо га и стари павиљони се празне", каже Томашевићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар