Седамнаест година од НАТО напада на СРЈ

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 17 година. За 78 дана убијено је најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Погинуо је 1.031 припадник Војске и српске полиције, а теже и лакше рањено око 6.000 цивила, међу њима 2.700 деце. Рањена су 5.173 војника и полицајца, а десетак особа се и даље воде као нестале. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Кларк је доцније у књизи "Модерно ратовање" написао не само да је планирање ваздушне операције НАТО-а против СРЈ интензивирано средином јуна 1998. већ и да је завршено крајем августа те године.

СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

Након што је одлуку о неприхватању страних трупа потврдила Скупштина Србије, која је предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја Србије и Црне Горе.

Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД. Најпре су гађане касарне и јединице противваздушне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Током бомбардовања извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 "касетних бомби" од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије – у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО-а су употребиле и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система.

После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Пошто је генерални секретар НАТО-а 10. јуна издао наредбу о прекиду бомбардовања, последњи пројектили су пали на подручје села Коколеч у 13.30. 

Тог дана је Савет безбедности УН усвојио Резолуцију 1244, а у Покрајину је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбедност и повратак више стотина хиљада албанских избеглица док се не дефинише најшири степен њене аутономије.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. мар 2016, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

Nikad im ne treba oprostiti

Bombardovali su nas i ubijali. Hteli su da nas pretvore u prah i pepeo, ako nastavimo dalje da branimo svoju zemlju. Na kraju su nas prisilili da povučemo vojsku i policiju, a onda pustili da ruše i ubijaju. Sada nas ponižavaju da sa istima pregovaramo, a da oni šećkaju po zemlji Srbiji. Dokle ćemo da trpimo ta ponižavanja?

(четвртак, 24. мар 2016, 15:54) - Dušan [нерегистровани]

A sada će NATO da nas "brani" na tom istom Kosovu i Metohiji???

Strašno je što smo danas sa svim tim zemljama koje su nas bombardovale dobri prijatelji, i sledimo (poslušno) njihovu politiku i još strašnije imamo tako dobar odnos sa NATO paktom u "partnerstvu za mir". A nažalost ima i onih koji misle da tako i treba da bude!!!

(четвртак, 24. мар 2016, 13:52) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Za demokrate svih vrsta

Danas nismo imali neke prijatelje u gostima,pa sam se setio prevoda reci pesme, jedne americke pevacke zvezde,koji je objavljen na srednjoj strani "Politikinog zabavnika" negde u 60-tim godinama proslog veka. Evo,u ime demokrata svih vrsta i fela,saljem "velikim prijateljima" par stihova te pesme, na danasnji dan,koji je idealan za dokazivanje prijateljstva: "Gde li su moji prijatelji/ koji su mi bili tako bliski/ i koje sam toliko volela/ bilo ih je sasvim malo/ cini mi se da ih je vetar odneo/ i ja sam ostala sama/.....

(четвртак, 24. мар 2016, 12:52) - Boro [нерегистровани]

Uzrok

Gospo vi govorite samo o posledicama, dajte da vidmo šta je uzrok...

(четвртак, 24. мар 2016, 12:48) - mama Branka [нерегистровани]

mi smo ti

Draga Rajka, ne treba vlast da se pobrine da se ovo ne zaboravi nego mi sami I da prenosimo sa kolena na koleno. Ja zivim u Engleskoj I moja su deca mala tj. nisu rodjena kada sam ja bila bombardovana , ali I'm pricam I pokazujem slike I filmove. A kada smo u Srbiji pokazujem. Isto tako pokazujem I svojim prijateljima englezima I malu Milicu,i Sanju I malog Pavla. Nemoj da mislis da se oni ne stide , stide se ali narod je jedno a politika drugo. Neka nam je svima dragi Bog u pomoci,a ovo zlo nikada da se ne zaboravi. Slava I'm.

(четвртак, 24. мар 2016, 11:28) - Dobrovoljac po pozivu [нерегистровани]

RE:Da smo imali razumne političare 90-tih

Suviše je kasno i uzaludno posle 25 godina pričati o tome "Da smo imali razumne politicare..." A da smo imali atomsku bombu? Sistem opštenarodne odbrane nam je garantovao da nas spolja niko neće napasti, ali nije bilo razrađeno u planovima: "Šta se dešava ako nas niko ne napadne"? Svaki gradonačelnik sa "dobro naoružanim podanicima" i okružen "kratkovidim junacima" mogao je da poželi da formira svoju državu...Spoljni faktori su presudni i bez njih bi još uživali u brastvu i jedinstvu! Možda bi, a možda i ne bi! Ne bi znali da tako treba...

(четвртак, 24. мар 2016, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Nato...

Zaboravi sve , i ubuduce ---pamet u glavu--- bice vam bolje.

(четвртак, 24. мар 2016, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

Da smo imali razumen politicare 90 tih do tragedija i ratova na tlu SFRJ ne bi ni doslo

Da smo imali razumnije politicare 90 tih do ovog bombradovanja a i ratova na tlu SFRJ ne bi ni doslo. Nazalost sve republike bivse SFRJ su imali totalitarne lidere narocit u Srbiji, Hrvatskoj i BIH.

(четвртак, 24. мар 2016, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

istina

To je bila agresija !

(четвртак, 24. мар 2016, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Сећање све болније

Сваке године сећање на НАТО бомбардовање је све теже поднети. Парадоксално зар не? Е па не треба се томе чудити, јер се тзв. међународна заједница понаша као да се ништа није десило, а и даље траје процес окупације и колонизације. Сви се праве енглези по старом добром опробаном рецепту. Да ствар буде гора, позивају нас у своје друштво, што је тек врхунски цинизам.Па онда данас пресуда Караџићу што је само доказ да не желе да нас оставе на миру.