Куда пролазе гасоводи, топловоди, електромреже

Србија још нема прецизну евиденцију о катастарским водовима, односно планску документацију куда све пролазе гасоводи, топловоди, електромреже, водовод и канализација, телефонија, кабловске мреже, посебно приватних оператера.

Републички геодетски завод требало би до краја године да заврши катастар водова, и да предузећа која их поседују могу да упишу права својине над њима. То је неопходно да се заврши пре реструктурирања јавних предузећа. 

Предност катастра инсталација јесте то што ће на једном месту моћи да се виде сви водови како јавних предузећа, тако и приватних у целој земљи.

"Предност овог система је што се сада уписује и власништво над тим инсталацијама. То значи да ће власник свог вода моћи да сутра рецимо уступи тај вод некоме или изнајми, прода или упише хипотеку и тако ослободи средства за даље инвестиције", рекао је Борко Драшковић, директор РГЗ-а.

Дигитални регистар садржаће податке - подземних и надземних постројења са припадајућим уређајима који су изграђени на водовима. Сваки од њих имаће катастарски број, са подацима о врсти и дужини вода. Међутим, да би то заживело у пракси морају да се исправе дугогодишње неправилности у тим предузећима.

На скупу на којем је представљен катастар водова, било је много питања за надлежне у катастру.

Одговарајући на питање да ли је потребно достављати доказ о решеним својинско-правним односима, Слободан Живановић, правник РГЗ-а каже да по Закону о катастру и правилнику дозвољна је само уз грађевинска и употребна дозвола - не тражи се исправа решење о имовини.

"Претпоставка је да сте то већ решили пре него што сте добили грађевинску и упоребну дозволу", каже Живановић.

На питање одакле ће се узимати податак о парцели кроз коју пролазе сви водови, Живановић каже да ће се са локалним самоуправама видети да ли је довољно уверење којим се потврђује да ли се тај води односи на ту грађевинску дозволу .

Гађевинска и употребна дозвола треба да садржи податке о парцелама преко којих вод пролази, испод или изнад, каже Живановић.

У Републичком геодетском заводу раде на изменама правилника о катастру водова. То ће, кажу, помоћи у изради планова пројектне документације и изградње, и омогућити паметно управљање системима.

Када катастар водова буде направљен знаће се коначно шта поседују јавна предузећа, али и приватници, посебно кабловски оператери.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 05. феб 2016, 00:55)
Lidija [нерегистровани]

da li se nesto zna

Ovde se radi i gradi kome kako volja, izgleda da kraja nema. Sad jos da upisu prava svojine i sve prodaju i sta onda..

(четвртак, 04. феб 2016, 11:25)
Zivan [нерегистровани]

ne dozvoliti kradju

To je ludinca kuda sve cevi vode, i kako se sire toplovodi. Uvesti red. Ljudima su po njivama postavljali i niko nista nije placao, sve gradili bez dozvola. I sad zele da postanu vlasnici. Drzavo zaustavi to.