Ко предаје веронауку у српским школама

Изјава министра просвете Срђана Вербића да треба променити начин на који се у школама изучавају веронаука и грађанско васпитање, те да за те предмете немамо довољно компетентне и стручне наставнике, изазвала је полемику у јавности. Једно од питања било је ко су предавачи веронауке у српским школама.

Час веронауке почиње молитвом, али се у настави користе и савремене методе и технологије. Ђакон Радомир Маринковић као вероучитељ ради тринаест година, а међу ученицима Седме београдске гимназије један је од омиљених професора.

Како каже, добрим наставником се не постаје стицањем дипломе, већ је добар наставник неко ко се непрестано усавршава.

"Због тога Одбор за верску наставу дуги низ година најозбиљније ради на стручном усавршавању вероучитеља", каже ђакон Маринковић.

У Србији има око 2.000 вероучитеља. У епархији београдско-карловачкој ради њих 275, међу којима су и четири доктора наука, исто толико магистара и на десетине оних са мастер дипломама.

Др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу СПЦ, каже да је наставни кадар више него образован.

"На Православном богословском факултету изучава се пет педагошких предмета и студенти су обавезни да одржавају часове у основним и средњим школама у Београду. Уместо дипломског испита имају стручни испит где морају још десет часова да одрже у школи", каже Сандо.

И у београдској надбискупији и Исламској заједници Србије поносни су на своје вероучитеље.

Исламска заједница их има више од осамдесет, а муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић каже да је вероучитељски кадар ИЗС школован и оспособљен за рад са децом.

"Ми никада нисмо били у бољој ситуацији него данас. А у каквој смо ситуацији били када је веронаука увођена, допринело је томе да нам се ситуација поправи управо то што смо имали веронауку у школи", каже муфтија Јусуфспахић.

Министар Вербић истиче да цркве и верске заједнице саме бирају свој кадар и да он није у складу са стандардима наставничке професије.

"Оно што Министарство има су спискови које достављају различите верске заједнице. Свака за себе, на основу сопствених критеријума, бира вероучитеље. Ми ћемо систематизовати све те податке и са њима ћемо изаћи у јавну расправу", каже Вербић.

Јавна расправа о положају вероучитеља у Србији свакако је неопходна, јер ни они сами нису задовољни својим статусом у школама. И даље су међу колегама странци у зборницама, немају стални радни однос и имају ниска примања.

Остали аутори: Драгана Вучићевић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 23. јан 2016, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

I veronauka i gradjansko

... treba da budu obavezni predmeti jer omogucavaju mladim ljudima da izrastu u produhovljene, pozitivne, tolerantne i kulturne osobe koje ce postovati svoju drzavu, tradiciju, kulturu, ali i druge ljude, komsije, prijatelje, drugacije od sebe. Neka to bude po jedan cas veronauke i gradjanskog vaspitanja nedeljno, ali ukidati neki od ova dva predmeta ili oba u krajnjoj liniji, je jako pogresno.

(петак, 22. јан 2016, 23:59) - Милош [нерегистровани]

Ја сам за веронауку

Последице става да је веронауци (искључиво) место у Цркви, у временима после 1951. године када је веронаука и званично избачена из школа, видљиве су и дан-данас, а оличене су у духовној пустоши коју је за собом оставила таква одлука. Данас, 15 година после враћања у школе, опет неки желе да веронауку протерају. На њихову жалост, морам да их обавестим да, што би наш народ рекао: "Од та посла нема ништа...!"

(уторак, 19. јан 2016, 20:29) - Kakav je to ton gospodine [нерегистровани]

Smirite se

Gospodine kulturo i znanje, veroucitelji za razliku od svih drugih profesora koliko znam, imaju dvostruku kontrolu, i opstu kojoj podlezu svi ostali profesori (a zasto i ne bi, zasto bi pravili razliku sa tim predmetom), kao i svoju strucnu, bas za taj predmet. To sto nipodastavate oba predmeta i o oba govorite ruzno, je Vasa slika, u oba se nalazi mnogo dobrog, ali izgleda je umece naci u necemu dobru stranu...Predaje se iz uzdbenika koje izdaje Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, i druge propratne literature propisane od strane doktora nauka. Crkva je osnivac skolstva, misionari su prosvetitelji, deo je drustva neprekidno i masovno, itekako joj je mesto bas u školi i to na mnogo visoj poziciji

(уторак, 19. јан 2016, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

Ministar ....

jos nijedan problem sa obrazovanjem nije pokusao da rijesi bez duboke podjele u narodu....Treba I veronauka ,a treba I gradjansko obrazovanje , da nam " starlete kojekakve " ne bi bile uzor za omladinu.....

(уторак, 19. јан 2016, 17:25) - marko [нерегистровани]

Na žalost...

... slažem se sa ministrom.
Veronauci je mesto u verskoj zajednici, a građanskom vaspitanju u porodici.

(уторак, 19. јан 2016, 13:01) - Gordana Malesevic [нерегистровани]

odabir nastavnog kadra

ja u vreme mog skolovanja nisam imala veronakuku niti gradjansko ali kao gradjanin ove drzave i pravoslavac jesam za to da ovi predmeti postoje danas u skolama i da deca na pravi nacin nauce ono sto su moje i generacije pre bile uskracene sa znanjem.Medjutim, razumem i ministra kad je pokrenuo ovo pitanje jer slusajuci sta deca pricaju (treba i decu nekad poslusati) ima profesora koji se neozbiljno ponasaju u smislu da nisu zainteresovani da toj deci prenesu pravo znanje.Desava se da se casovi preskoce, da cesto su na mobilnim telefonima i sl, tako da tu ne postoji ozbiljan rad.Neka je to izborni predmet, ali treba da postoji ozbiljnost u radu od strane predavaca pa ce i deca to shvatiti kao predmet koji ima sta da pruzi deci u pogledu znanja iako se ne ocenjuje.

(уторак, 19. јан 2016, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Umesto veronauke uvedite čas protiv nasilničkog ponašanja, ili osnovno znanje o zdravlju...

Ko veroučitelje kontroliše na časovima? Šta oni pričaju deci? Ma kakvi veroučitelji i veronauka! Ko želi da to uči ima crkvu. Apsolutno sam protiv verovanuke, imam dva đaka, ni jedan ne uči veronauku ( i građansko vaspitanje je bla-bla-bla, ni od kakve koristi osim potrošenog časa u školi), a čujem da i oni maleni koji su krenuli na veronauku, već sledeće godine prelaze na građansko.

(уторак, 19. јан 2016, 11:04) - Gapon [нерегистровани]

Skola

Skoro sve zemlje sveta imaju versku nastavu kao predmet.Ja sam licno zadovoljan ovim predmetom. A jel se ono ministru sjaji mindjusa na uvetu??? Wow cool