Преминуо адвокат Вељко Губерина

У Београду је у 91. години живота преминуо доајен српске адвокатуре Вељко Губерина, саопштила Адвокатска комора Србије.

Био је бранилац оптужених за убиство у 700 предмета и успео је да својим знањем и адвокатском вештином ослободи 51 брањеника.

Многе судске беседе које је у завршној речи изговорио Губерина ушле су анале највећих адвокатских одбрана и оставиле су неизбрисив траг у историји адвокатуре Србије и некадашње Југославије, каже се у саопштењу.

Губерина је рођен 9. септембра 1925. године у Вргинмосту а у Србију се са породицом преселио почетком Другог светског рата.

У Београд се преселио 1945. године, а у августу исте године је ухапшен и осуђен на челу једне групе националиста на три године затвора.

Казну је издржавао у КПД Ниш, одакле је пуштен маја 1947. године.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Љубљани 1951. године, а у именик адвоката Адвкатске коморе Србије уписао се 1956. године.

Током више од 50 година активног бављења адвокатуром, Вељко Губерина се бавио кривичним правом.

Као енергични присталица укидања смртне казне, био је један од оснивача "Удружења за борбу против смртне казне" 1981. године.

Добитник је бројних признања, а дужност председника Адвокатске коморе Србије обављао је у два мандата од 1984. до 1986. и од 1988. до 1990. године.

Комеморативни скуп биће одржан у Београду у понедељак, 4. јануара, у сали Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије, а сахрана је у уторак 5. јануара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 01. јан 2016, 20:16) - PRIJATELJ IZ SLOVENIJE [нерегистровани]

Slava ti postovani Veljko

Sa bolom u srcu i duši primio sam vijest o smrti mog poštovanog prijatelja Veljka.Dragi i poštovani prijatelju hvala ti na svakom trenu koji si podario svom narodu u borbi za pravdu u borbi za bolje sjutra, hvala ti na svim trenutcima koje smo proveli u nezaboravnim razgovorima i životnim lekcijama koje sam slušao u svakoj tvjoj izgovorenoj riječi.Ljudi kao ti nikad ne umiru, za njih je vječnost rezerviasna.Upućujem izraze nadubljega saučešća tvojoj rodbini, prijateljima, svima koji su te lično ili kroz tvoja djela poznavali.Počivaj u miru poštovani Veljko.Neka ti je vječna slava i hvala za sva djela koja si nam ostavio da budeš za vijeke vijekova besmrtan.