Вербић: Наставни програм може да буде мањег обима

Министар Вербић рекао је за РТС да би требало направити приоритет - шта је потребно у програму, а шта не. Анализа ефикасности веронауке и грађанског васпитања показаће њихову оправданост, истакао је Вербић.

Срђан Вербић је рекао да ће анализе ефикасности часова веронауке и грађанског вастипања показати њихову оправданост и да је таква процена давно требало да буде урађена. 

Вербић је рекао да је он, с обзиром на то да тај проблем није решен годинама, преузео задатак да подсети све остале у систему шта су њихове формалне обавезе.

"Ако будемо имали нови наставни план и програм у марту месецу, онда ће од 1. септембра ђаци ићи по том новом планом у школу", рекао је Вербић гостујући у Дневнику РТС-а.

Вербић сматра да је данас школи неопходно више ваннаставних активности.

"Потребно је да ђаци развијају тимски дух, да учествују у различитим манифестацијама, да имају секције, да сами бирају какве садржаје желе, не мора све да буде на часовима", истакао је министар просвете.

Према његовим речима, важно је направити приоритет - шта је то што у програму треба да буде обрађено, а шта није неопходно.

"Мислим да има много тога што није неопходно и да наставни програм може да буде битно мањег обима, али да се томе што је мањег обима посвети више пажње", напоменуо је Вербић.

Министар просвете је указао на то да нису наставници у школама које имају хиљаду ученика и не могу сви да бирају у коју ће школу отићи.

"Понекад у тој школи има мало ђака и свега неколико одељења и уколико они желе да укрупне свој фонд часова и дају свој пун допринос онда то једино могу ако им омогућимо да се кроз додатну едукацију оспособе да предају још неке предмете", рекао је Вербић.

Према његовом мишљењу, највећи проблем данашње науке у Србији јесте дописивање на радове, али и проблем тога што има превише аутора на одређеним радовима и што је некима по неким неписаним правилима обезбеђено место на раду.

"Да ли је то зато што су старији, што воде групу или зато што поседују неки инструмент који нико нема на тој научно-истраживачкој установи и тај проблем желимо да решимо кроз рад одбора за етику", закључио је Вербић.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 26. дец 2015, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

Ko je besmislen

razmisli dobro sa ti je smisao zivota i sta je moral i obaveza

(субота, 26. дец 2015, 20:07) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Veronauka (odgovor)

Postovana gospodjo.Tesko mi je da verujem u Vasu procenu i sustinu razlike izmedju dece koja uce i one dece koja ne uce veronauku.Licno mislim da je(molim Vas bez uvrede)Vasa procena, rezultat licnog stava i vaspitanja(ne loseg),a ne realnosti koju bi trebalo da imate uz Vase iskustvo u skoli.Ne bih se slozio da je verska nastava potreba drustva,vec je ona licna potreba pojedinca,najcesce"nametnuta" deci u porodici i od sredine u kojoj odrastaju, u vreme njihove nedovoljne zrelosti i mogucnosti da se sama opredele.Cak i tako malima treba omoguciti da takve odluke donose sami svojim,vise ili manje,razvijenim misaonim mogucnostima.Nemoguce me je ubediti,da su matematika,fizika,hemija,psihologija,logika,i.....nauke koje idu uz veronauku.One su upravo njena suprotnost.A ljudske osobine iz kojih je proisteklo 10 Bozijih zapovesti,deca treba da nauce i usvoje,pre svega u porodici.Porodica nikada ne sme da kaze za ne vaspitano dete:"A,sta mu mozes bog ga je takvim stvorio!" Ne,gospodjo.Porodica je pre svih odgovorna,cak i drustvu,ciji je sastavni deo.Veronauku treba uciti u institucijama koje su odgovorne za nju.

(субота, 26. дец 2015, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Tumbe

Besmisleno je i građansko vaspitanje i veronauka. Na ovom prvom se učenici bespotrebno troše sedeći na času 45 min. a rezultat - nula. Veronauka je, tek, totalni promašaj u 21. veku. A časovi? Svakog dana sedam časova u gimnaziji. Npr. hemija je kod mog deteta jednom sedmično šesti i sedmi čas (dakle spojena dva časa). Na šestom prof. pita, na sedmom predaje. Zamislite tu hemiju u 19.50h, deca dremaju, roditelji plaćaju privatne časove. Zato je fizičko prvi čas!

(субота, 26. дец 2015, 18:29) - Ivana [нерегистровани]

moje pravo na protestantsku veronauku

Sedam tradicionalnih verskih zajednica imaju pravo na drzanje verovauka u skolama. Ukoliko ja kao roditelj odabarem da moje dete u Novom Pazaru pohadja u skoli veronauku Hriscanske Reformatske crkve (jer je to moj izbor za moje dete) zanima me na koji nacin ce to Ministarstvo prosvete da omoguci mom detetu? Zasto ja moram da odaberem versku nastavu onih verskih zajednica koje su dominantne u mom okruzenju?

(субота, 26. дец 2015, 17:59) - Flex [нерегистровани]

Analiza

Pa do sada su radjene analize najvise verske nastave koliko ja znam, razne studije su pokazale pozitivne rezultate. Ne pricam napamet nego bio sam na par seminara gde je prosvetna komisija za vrednovanje dala pozitivne kritike cudiom se odakle sad ovo odjednom...Ne treba izbacivati ove predmete nego samo raditi na njihovom unapredjivanju jer po mom misljenju moral i duhovnost su nam na najnizim granama.

(субота, 26. дец 2015, 17:36) - Одбрана и последњи дани! [нерегистровани]

У моје време смо имали...

само Предвојничку обуку!

(субота, 26. дец 2015, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

Ništa ne izbacujte

Može biti manjeg obima i daleko kvalitetnije. Kao bivši profesor matematike tvrdim da je to moguće i za sve ostale predmete. Treba decu naučiti da misle, a ne puniti im glave podatcima. Danas za podatke imamo kompjutore. Treba ih naučiti kako da pronađu potrebne podatke i kako da ih najbolje iskoriste da bi rešili neki problem.

(субота, 26. дец 2015, 16:50) - Vrsac [нерегистровани]

Program skolstva je programiranje nacije!

Ovo je opasna ali veoma bitna tema za buducnost nase nacije! Srbija je u zadnjih +20god, poprilicno nazadovala u svim pogledima pa tako i u skolstvu. Razumem da neki smatraju da veronaka treba da bude u obrazovnom sistemu ali, ne treba zaboraviti, Srbija je Sekularna drzava!? To su nekada dobronamerni i pametni poslanici sa razlogom prihvatili i stavili u Ustav Srbije, a preuzeli su ga zapravo iz Ustava SFRJ! Svi znamo sta se desilo kada se taj ustav pogazio!? Licno smatram da Veronauka nema mesta u obrazovnom sistemu. Naravno to ne znaci da deca ne treba da budu upucena i obrazovana o nacinu, razlikama i toleranciji Vera, a to podrazumeva sve vere zastupjene u Srbiji pa i dalje! Dakle isto tako i Islam i Katolicanstvo jer, ako zelimo zdravo i stabilno drustvo, onda treba da imamo i tolerantnu, obrazovanu i lepo odgajanu mladost koja, kad im dodje vreme, mogu i sami da biraju dali zele da se okrenu veronaukama ili da se bave Muzikom, Slikanjem ili nekom prirodnom ili drustvenom naukom! Mozda zvuci neprikladno, ali, istini za volju, zaista smatram da bi zapravo, Seksualno obrazovanje bilo mnogo prigodnije za danasnje drustvo!  

(субота, 26. дец 2015, 16:43) - Zorica [нерегистровани]

Veronauka

Radim u školi 20 godina. Pratim napredovanje dece koja pohađaju kako versku nastavu tako i građansko vaspitanje. Kada čitam dečije pisane sastave ili razgovaram sa njima o različitim temama veće poimanje stvarnosti, razumevanje tudjih pogleda, potreba, emocija, uočavam kod dece koja pohađaju versku nastavu. Njima je zajednica na prvom mestu, a ne sopstveno - ja. Mislim da je verska nastava potreba našeg društva, jer decu okuplja oko istinskih vrednosti, daje odgovore na suštinska ljudska pitanja, daje snagu da opstanu u ovom vremenu opšte rastrojenosti kao ljudi, a ne bića haosa.

(субота, 26. дец 2015, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor informaticaru

Postovani kolega, ja ne znam sta ce ministarstvo da odluci, ali sam potpuno siguran da ce opet biti nesto van pameti.
Da se ja pitam, pored vase norme za koju ste strucni i koja je na neodredjeno vreme (za stalno), dozvolio bih vam da predajete fiziku za koju niste strucni, ali tu normu bih vam dao na odredjeno vreme, dok ne zavrsite PMF-fiziku ili se ne pojavi neko drugi u cijoj diplomi stoji - profesor fizike, a ko je stucniji od vas za taj posao.
Bez ljutnje, mislim da bi ovakvo resenje bilo krajnje posteno.