Случај Даде Вујасиновић на сајту Савета Европе за заштиту новинара

Случај смрти под неразјашњеним околностима новинарке Радиславе Даде Вујасиновић 1994. године у Београду један је од првих који се нашао на онлајн платформи Савета Европе за заштиту новинара и новинарске професије, која је покренута прошле недеље.

Српске власти нису предузеле све потребне мере како би се расветлиле околности смрти новинарке недељника Дуга, пре тачно 21 годину, наводи се у том документу, преноси Бета.

Случај је са ознаком првог степена хитности, што је ознака за најтеже повреде безбедности новинара и новинарства, на онлајн платформу поставило професионално медијско удружење Репортери без граница.

Радислава Дада Вујасиновић нађена је мртва у породичном стану у раним јутарњим часовима 8. априла 1994. године, а полиција је одмах по откривању тела саопштила да је Радислава Вујасиновић извршила самоубиство пуцњем из ловачке пушке.

Њена породица одбацила је званичну верзију догађаја и упорно указивала на пропусте коју се начињени у истрази, међу којима су неиспитивање потенцијалних сведока, као ни доказа који су пронађени на месту злочина. Родитељи новинарке ангажовали су независне експерте и у више наврата безуспешно тражили поновно отварање случаја.

Налази независних експерата ипак су довели до поновног отварања истраге, али српске власти нису биле у стању да расветле околности њене смрти, како се наводи у пријави.

У јануару 2013, Влада Србије је помогла формирање независне Комисије, на челу са Вераном Матићем, која је испитала све околности под којима су страдали Радислава Дада Вујасиновић, као и још двојица српских новинара, Милан Пантић и Славко Ћурувија.

До данас није постигнуто много како би се тај случај расветлио, закључује се у пријави на платформи Савета Европе.

Онлајн платформа СЕ за промоцију заштите безбедности новинара и новинарске професије покренута је са циљем да унапреди безбедност новинара тако што ће се бавити претњама и насиљем над медијским професионалцима, као и безбедносним механизмима за рано реаговање у оквиру СЕ.

Професионална новинарска удружења случајеве напада на новинаре пријављиваће директно институцији у Стразбуру.

Покретању платформе СЕ претходило је потписивање меморандума о разумевању са професионалним новинарским удружењима, међу којима су Међународна федерација новинара, Европска федерација новинара, Удружење европских новинара и Репортери без граница.

Држава чланица која се помиње у случају пријављеном Савету Европе моћи ће да директно на платформи образложи акције које националне институције предузимају тим поводом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. апр 2015, 12:26) - anonymousLjiljana [нерегистровани]

Krajnje vreme

Naravno! Vreme je da se otkrije kako je zena izgubila svoj zivot. Ta prica o samoubistvu, je samo povrsna prica za narod koji veruje da je bila tome sklona. Glupost, poceli odjednom novinari da nam umiru i niko nista ne preuzima!Dok se brinemo mi o novinarima, brinuce se i oni da narod sazna istinu! Zato narode moramo da trazimo od drzave, da obavezno rasvetle okolnosti, pod kojima umiru novinari Srbije!Novinari su veoma vazni, ako zelimo da zivimo u jednom postenom i civilizovanom drustvu.