Сећање на српске јунаке у Долини јоргована

На једној литици у Долини јоргована на Ибарској магистрали, ових дана се по хитном поступку обнавља споменик српским ратницима. Требало је обезбедити новац за рестаурацију, али и конзерваторе алпинисте.

Извештај о стању спомен-обележја у Долини јоргована допуњавао се у Заводу за заштиту споменика у Краљеву још од 1976. године када је урађена већ једна рестаурација. Споменик је у 2014. години у много горем стању него што је био тада, о чему сведоче стотине фотографија које су снимили стручњаци из завода.

"Због тих оштећења, Завод за заштиту споменика културе у Краљеву урадио је пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на споменику", каже историчарка Лидија Црвчанин.  

Сам поглед са Ибарске магистрале, преко Ибра, на високу литицу где је постављен овај ратник на вечној стражи указује колико је рестаурација смео подухват. Прилаз споменику могућ је само са десне обале Ибра, из села Зечевићи.

Екипа коју је завод послао састављена је од искусних али и смелих вајара, сликара конзерватора и стручних лица.

"Фрагменти које смо нашли морали смо да залепимо, окрпимо, а све што је недостајало да додамо", каже вајар Радослав Чорбић.

Ретуш натписа на литици високој преко 40 метара натежи је део овог пројекта и зато је ангажован и професионални алпиниста Рашко Симовић. Конопце је везивао за постамент споменика јер је црни бор, који је сам никао поред овог ратника, под заштитом државе као споменик природе.

Овај споменик су подигли радници који су градили Ибарску магистралу 1930. године. Занимљиво је да је четири године старији од споменика Српском ратнику у центру Краљева.

У рестаурацију је уложено милион и 430 хиљада динара, како би му се вратио првобитни изглед.

Заменик директора Завода за заштиту споменика Душан Јовановић каже да су током 2013. године наишли на оштећења споменика која су се ширила у тој мери да је постојала опасност да се он сруши. 

Радови у Долини јоргована се приводе крају. Остаје још само да се споменик осветли и премаже хидрофобном смешом која ће га штитити од влаге у наредним деценијама.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. нов 2014, 14:06) - milamit [нерегистровани]

Ibarski vojnik

Samo bih dodao da se spomenik nalazi u selu Cerju (Zecevici su njegov zaselak), a podiglo ga je gradjevinsko preduzece Labor iz Beograda, u vreme izgradnje puta i pruge 1930.godine

(среда, 19. нов 2014, 08:48) - markoue [нерегистровани]

kako god

ima nade!

(среда, 19. нов 2014, 08:31) - Posmatrač neveseli [нерегистровани]

Za buduća pokolenja

Pamti, pričaj kad su padali
Pamti hrabri stroj koji je
Pun ognja, sile, snage, proterao
Tuđina sa reke naše drage.