Како је један дрон помогао Обреновчанима

Да мултикомптер, познатији као дрон, може да служи и за племените намене, доказује Драган Трифуновић из Земуна. Снимке које је направио током поплава у Обреновцу је продао, а сав новац поклонио породицама који су остале без домова.

До Обреновца се тих мајских дана није могло лако. Драган Трифуновић је успео. И то не само до Обреновца – већ и до Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и колубарских копова. Првог дана без кише направио је снимке које је продао телевизијама за укупно 2.000 евра.

Драган каже да се са супругом договорио да та средства да директно породицама које су најугроженије, да би директно помогао некоме, а не у фондове.

"Замолио сам пријатељицу која живи у Обреновцу да ми пронађе четири породице које материјално лоше стоје и отишли смо код њих", каже Драган.

По струци је електротехничар, по занимању сниматељ и конструктор тих машина. Није имао дилему како да помогне.

"Рекао сам да желим да на свој начин допринесем и помогнем у овој ситуацији, нисам ишао да пуним џакове песком, да спречавам да се река излије, већ сам са својим играчкама ишао да направим неке снимке", прича Драган.

Где је новац отишао – екипа РТС-а и лично се уверила. Слађана Крстић се тек пре неколико дана уселила у кућу и заменила столарију уз помоћ добијеног новца. Баш њена кућа нашла се на Драгановом снимку.

"Нисам веровала да неко може да вам да ту суму новца. У почетку нисам пристала, али у ситуацији у којој сам самохрана мајка, дао ми је новац и захвална сам му", каже Слађана.

Уместо за инциденте, машине би могле да нађу широку примену - Драган предлаже надгледање усева јер дронови могу да лете и по неколико километара, додаје инстустрију, али и ванредне ситуације, где би могли да замене извиђачке тимове.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. нов 2014, 12:22) - BAZILEUS [нерегистровани]

Nije tehnika vec SRCE

Za ovakav gest tehnika je neophodna ali SRCE SRBINA je ovde mnogo vece od raznih tajkuna kojima obiluje svet!

(понедељак, 10. нов 2014, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast !

ovakvi ljudi i gestovi daju nadu da mozemo ziveti mnogo bolje i srecnije.

(понедељак, 10. нов 2014, 07:59) - Мирослав. Краг. [нерегистровани]

Племенито, дивно

Леп гест нема шта, ова техника даје неслућене могућности за примену ових летилица, видећемо брзо шта је следеће.