Вербић позива Јовановића да поднесе оставку

Министар образовања Срђан Вербић позвао је ректора Универзитета Мегатренд Мићу Јовановића да одговори или поднесе оставку пошто је међународна процедура за проверу Јовановићевог доктората показала да он није академско звање стекао на ЛСЕ (London School of Economics) како је иначе Јовановић тврдио. Јовановић се још није огласио.

Вербић је рекао да на Лондонској школи економије и политичких наука нема докторске тезе ректора Мегатренд универзитета Миће Јовановића и позвао га да поднесе оставку.

Провером преко ЕНИК мреже утврђено је да у бази података Лондонске школе економије и политичких наука не постоји докторска теза ректора Јовановића, ни подаци да је он тамо регистрован као студент докторских студија, рекао је Вербић.

Такође, диплома ректора Јовановића не постоји ни на Универзитету у Лондону рекао је Вербић и навео да евентуална оставка ректора не мора да значи да ће Универзитет Мегатренд изгубити акредитацију.

"Универзитет Мегатренд је у процесу реакредитације, они су уредно и на време предали документацију за овај циклус акредитације и процес је у току", рекао је министар.

Међутим, поставља се питање како је Мегатренд својевремено добио акредитацију без претходне провере квалификација ректора.

"Треба да буде јасно да комисија не може да улази у аутентичност сваког документа који јој се даје, то је у одговорности високошколске установе. Кад се ради о оваквом гесту, то доводи у сумњу многе ствари, па и наравно професионалне аспекте који су у вези са самим дисертацијама. Могло би се поставити питање да ли су биле на довољно високом нивоу", истакао је Срђан Станковић из Савета за високо образовање.

Министар Вербић је позвао и надлежне органе да утврде да ли име елемената кривичног дела.

Провера коју је наложило Министарство показало је да је Јовановић докторирао на Универзитету у Марибору 1991. године, рекао је Вербић.

Дакле, уместо два доктората које је навео у званичној биографији, ректор Мегатренда има само један. Први из 1983. не постоји.

"Закон о високом образовању, члан 54 прописује да ректор универзитета не може бити особа која је прекршила кодекс професионалне етике", истакао је министар.

Упитан шта ће бити са дипломама особа којима је Јовановић био ментор на докторским студијама, министар је рекао да се Министарство неће тиме бавити.

"То није у надлежности министарства, министарство би требало да се бави системским стварима. Надлежност за конкретне докторате је на универзитетима и они који су одговорни за квалитет докторских дисертација су сами универзитети и ментори", рекао је Вербић.

"Јовановић има докторат о коме је говорио, он је доктор наука, као такав испуњава услове да буде ментор", каже Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете.

Ректор Јовановић се још увек није огласио, а заменик ректора Владан Кутлешић каже да су запослени на Мегатренду изненађени информацијом да Јовановић нема докторат.

У међувремену, Сенат Мегатренда утврдио је да није спорна оригиналност докторске дисертације министра Небојше Стефановића, чији је Јовановић био ментор.

Огласио се и Стефановић, који је оценио као лажне и политички мотивисане оптужбе за плагијат. Он је за Недељник рекао да је докторски рад на Мегатренду поштено урадио и да Комисија није имала ниједан приговор.

Мића Јовановић је власник и ректор Мегатренд универзитета. Рођен је у Књажевцу 1953. године, а гимназију је завршио у Бору. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду (1976). На истом факултету је магистрирао 1979. у области социологије рада.

Овде можете погледати одговор Лондонске школе економије и политичких наука на упит о докторату Миће Јовановића. 

број коментара 44 пошаљи коментар
(петак, 13. јун 2014, 23:42)
anonymous [нерегистровани]

"Pravopis"

Tacno ima i toga,ali promasili ste sustinu sto je mnogo neshvatljivije.Naime ja sam pogresio zbog brzine,a vi ste to uradili namerno ili slucajno.Nevazno,vazno je da treba pametnu i kvalifikovanu decu zaposljavati sa ispravnim diplomama,ali na zalost nema posla.Tu nista nije netacno.Da ispravim tekst iz prvog dela gde sam hteo da napomenem da deca zato sto nema posla odlaze napolje i tamo su veoma uspesna.Da li ste sada razumeli poentu ili vi to tumacite kao oglas.Zaista smesno.

(петак, 13. јун 2014, 08:44)
anonymous [нерегистровани]

odg

vec nas je dovelo, 20 godina tako stecena akademska zvanja unistavaju nas sistem, da bi se posledice sanirale potrebno je 2 puta vise, a u ovako razorenoj zemlji i 3 puta vise, pa vidi. Akademsko zvanje da, ali bez znanja to je mrtvo slovo na papiru. To su sve partijski kadrovi i kadrovi koji su imali radna mesta za koja nisu imali skolsku spremu pa su je posle toga kupili kod Mice i njemu slicnih. Na zalost oni su bili i jesu na visokim drzavnim funkcijama koje zahtevaju pre svega znanje koje se stice kroz rad i praksu.

(петак, 13. јун 2014, 02:49)
anonymous [нерегистровани]

Nije Verbic to pokrenuo

Temu nije pokrenuo Verbic, on je rekoa da minsitarstvo nema nisita s tim. Vec trojica mladih istraživača koji rade u Londonu na istom univerzitetu gde je Jovanovic doktorirao. A Verbic ovo sada mora da prica.

(петак, 13. јун 2014, 02:38)
anonymous [нерегистровани]

glavešine megasege

A šta kaže cenjeni senat megatrenda na sve ovo?

(петак, 13. јун 2014, 00:36)
anonymous [нерегистровани]

akreditacija

Neki političari što predaju na Megatrendu primaju 10.000 evra platu, nije ni čudo što su dobili akreditaciju.

(петак, 13. јун 2014, 00:35)
ivan grozni [нерегистровани]

dr

Koliko covek mora da bude bahat da u 21. veku na sopstvenom sajtu ostavi belesku o laznom doktoratu!!?? I to kao rektor jednog stvarno eksponiranog "Univerziteta". Da je to radio 90tih, pa hajde, treba mu da podigne rejting a i niko ne ume da proveri sem ako se ne otputuje u London. Ali sada...kada maltene sa dva klika misom na netu mozete sve zivo da nadjete...

(петак, 13. јун 2014, 00:21)
Радан [нерегистровани]

ректор

Какав ректор такав и универзитет. Коју тежину има диплома тог универзитета

(четвртак, 12. јун 2014, 22:40)
nenad [нерегистровани]

nada

Od Vlade Srbije iskreno očekujem da će da ispui obećanje da će se u našoj zemlji ceniti rad i trud a ne laži i prevare. Oduzmite akreditaciju megatrendu koji je rak našeg obrazovanja i etičkog kodeksa u obrazovanju

(четвртак, 12. јун 2014, 22:07)
Nikola [нерегистровани]

Neka Bog pomogne ministru Verbicu

da sanira ovaj `prosvetni brlog` koji se poslednjih decenija zapatio u Srbiji.
Puna podrska za danasnju reakciju!

(четвртак, 12. јун 2014, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

h

Velika je sreca sto ima jos jedan, rezervni, doktorat!
Ljudi koji su zavrsili Megatrend (samo ime kaye da nesto nije ok sa tim fakultetom)ili slicno nista nisu naucili a dobili su akreditovanu diplomu, to treba ispitati, pa su im postale malo diplome sa osnovnih studija, nego hoce da budu masteri i doktori!!! Aman! A za MegaMicu samo lud covek moze da misli da je doktorirao, smesno!