Годишњица НАТО бомбардовања Ћуприје

Грађани Ћуприје обележили су петнаестогодишњицу од првог НАТО бомбардовања овог градића на Великој Морави. Ова општина је за 78 дана агресије бомбардована 12 пута са 92 пројектила.

Прво бомбардовање Ћуприје авијација НАТО је извела у 00.40 часова, 8. априла 1999. године, када је са 11 пројектила разорен центар града, јавља агенција Танјуг.

Тада је потпуно уништено 30 кућа и 70 станова у Булевару Војске, Улици Милана Топлице, Раваничкој и Нушићевој, а уз стамбене објекте уништени су или оштећени објекти Електродистрибуције, Робне куће "Меркатор", Спортска дворане "Ада", Основне школе "Ђура Јакшић", водоводна мрежа у главној улици... а око 500 људи морало је да потражи нужни смештај.

Главна улица од моста на Великој Морави до Микићевог моста, у дужини два километра, била је сва у срчи, комадима црепа, цигле, малтера, а од силних детонација на зградма су били изваљени прозори и врата, на улицу избачени намештај, кухињски апарати, роба из продавница и бутика, померени зидови кућа и станова, присећа се тадашњи председник општине Владимир Стојковић.

На срећу, погинулих није било.

Центар Ћуприје авијација НАТО је бомбардовала и у ноћи 29. маја са десет пројектила.

Укупно је ова општина, за 78 дана агресије, бомбардована 12 пута са 92 пројектила.

Уз центар града бомбардовано је Пољопривредно добро "Добричево" шест пута, мост на аутопуту Београд - Ниш преко Велике Мораве код Мијатовца два пута, као и Везирово брдо и Спомен подручје Иванковац.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 09. апр 2014, 00:15) - Иван [нерегистровани]

Злочинци

Да се никад не заборави! Било је гадно!