Ниш, центар за дресуру паса птичара

Власници паса птичара и професионални дресери долазе у околину Ниша како би дресирали псе за лов пољске јаребице. То је прилика за локално становништво да нешто заради а посетиоци су веома задовољни и радо се враћају.

Околина Ниша према Дољевцу и Житорађи једино је преостало станиште пољске јаребице у Европи. Зато власници врло вредних паса птичара са професионалним дресерима долазе у Србију, како би симулирали лов на ту ретку дивљач. Професионалци се и такмиче, јер најбоље псе укрштају и скупо продају.

То је прилика и да локално становништво нешто заради, јер се странцима, на кућном прагу, продају домаћи производи.

Индустријалка из Холандије Илона Јустра је са мужем и дресером довела псе у Србију. Годинама долази, и каже не жали да плати да њени поентери осете мирис јаребице

"За нас је ово љубав јер смо аматери. За професионалце је добар посао јер се пси бирају због бридинга. Мештани су нам постали пријатељи и с радошћу се враћамо, јер овде је рај", каже Илона Јустра.

Од пре неколико година ово природно станиште јаребице у околини Ниша за дресуру паса користе Белгијанци, Швајцарци, Италијани.

Не крију ови људи да због забаве и престижа, за петнаестак дана боравка на југу Србије, потроше неколико хиљада евра. Купују храну за псе, бензин, плаћају смештај, допуну за мобилне, а из Србије носе ракију, сир, сувенире.

"Ове године су у ескпанизији Руси, много долазе, заљубљени су у ове крајеве, одушевљени су а неки размишљају да овде купе имања", каже организатор такмичења паса Душко Шормаз.

"Ми продајемо мирис јаребице. Не убијамо је. Она се на овај начин само помера са парцеле на парцелу", објашњава Бобан Станковић из Ловачког удружења "Ниш".

Међу власницима врло вредних паса, највише је Италијана. Дресер Доти Ливио је од прошле године Нишлија. Има 18 паса, а недавно је отворио овде и Фабрику сладоледа.

"Живот овде није као у Италији. Тамо је све брзо, овде је све полако, живи се боље и без стреса", објашњава Доти Ливио.

Пољску јаребицу, због које ови људи прелазе хиљаде километара, забрањено је ловити до краја наредне године.

број коментара 0 Пошаљи коментар