Обележавање Божића широм Србије

Они који то нису чинили на Бадње вече, чесницу су ломили данас на трговима и у црквеним портама. Већина је празновала, али има и оних који су били вредни.

Најрадоснији хришћански празник славио се и обележавао на различите начине широм Србије. Они који то нису чинили на Бадње вече, чесницу су ломили данас на трговима и у црквеним портама. Већина је празновала, али има и оних који су били вредни.

У задужбини Стефана Немање, која је три века била у рушевинама, а неколико деценија обнављана, становници Новог Пазара и Рашке прославили су Божић. Данас, први пут после 300 година, поново се служило манастирско вино.

На крунском поседу Немањића где нам је основана и држава и црква, ето већ 13 Божић прослављамо у манастиру Ђурђевим ступовима у далеко бољим условима него што је то некада било", каже отац Георгије, јеромонах манстира Ђурђеви ступови.

Традиционално чесница се ломила у храмовима и на градским трговима. Златнике из оне највеће, 50 килограма тешке божићне погаче, кући су однели најмлађи Београђани.

После ломљења чеснице у зрењанинској порти Успенског храма, срећан Божић пожелели су најмлађи хорски певачи. Чланови хора кажу да је било супер, да су се сви трудили, иако је било хладно и да су се шалили у току снимања.

Фијакером се не возе често, али на Божић то не желе да пропусте. Традиционална фијакеријада одржана је на крагујевачким улицама.

Чачанске Божић бате, ипак су изабрале моторе. После божићне вожње, однели су поклоне деци која су на болничком лечењу.

Иако Дан када се обично одмара и време проводи са породицом, неки су овај Божић провели радно.

Будући да су на сирово гвожђе које је данас потекло из високе пећи смедеревске Железаре чекали два месеца, овај радни дан није им тешко пао.

Најмлађи ватерполисти Црвене звезде празник су провели у базену. Свој божићни поклон поштено су зарадили.

број коментара 0 Пошаљи коментар