Ваздухопловна вежба Србије и Румуније

Српска ловачка авијација је уз помоћ колега из Румуније, у првој фази дводневне вежбе војних ваздухопловстава две земље, пресрела и приморала да слети транспортни авион који је неовлашћено ушао у ваздушни простор Србије.

Војна ваздухопловства Србије и Румуније почелa су дводневну заједничку вежбу. У првој фази српска ловачка авијација је уз помоћ румунских колега пресрела и приморала да слети транспортни авион. Тема ваздухопловне вежбе "Ер солушн 2013" је "Контрола и заштита ваздушног простора и извођење ваздухопловних операција".

У току је трећа заједничка ваздухопловна вежба Србије и Румуније која је, поред вежбе која ће бити изведена са Бугарском, највећа овогодишња вежба у ваздуху српске војске.

На вежби јединственој на простору Балкана,  у којој учествују Румунија као чланица НАТО и Србија као чланица ПЗМ, ангажовано је 200 људи и 30 летелица.

У оквиру вежбе, припадници авијације Војске Србије су пресрели један транспортни румунски авион и напали војни полигон у Румунији.

Прва фаза билатерлне војне вежбе изведена је на аеродрому Батајница и два румунска војна аеродрома.

Вежба је почела истовременим полетањем транспортних авиона из Србије и Румуније које су касније пресрели ловци-Миг 21 захтевајући од њих да принудно слете.  

Након полетања транспоретера са аеродрома у Батајници полетела су и четири авиона супер Галеб која су фиктивно напала војни полигон у Румунији.

У истом тренутку из Румуније су полетела два Мига 21 лансер која су се усмерила на војни полигон у Србији.

Командант ваздухопловне војне вежбе Предраг Бандић рекао је новинарима да је данашња војна вежба резултат професионалне и пријатељске сарадње која датира из 2009. године.

"Вежба је специфична у региону и свету зато што су извршени заједнички летови и борбени задаци за које је било неопходно отварање ваздушне границе две земље, што је омогућено техничким спразумом", рекао је Бандић.

Представник румунске војне авијације Аурелијан Ницу рекао је новинарима након војне вежбе да је веома добро што се наставила дугогодишња сарадња која је омогућила размену позитивних искуства али и оних решавању проблема са којима су авијације две земље суочене.

И српски и румунски војни авиони стари су више деценија, а и једна и друга војска надају се новим летелицама: Србија новим Миговима М2 из Русије, а Румунија половним америчким ловцима Ф16.

Сутра ће се наставити ваздухопловна вежба у оквиру које ће се организвовати трагање и спасавање обореног пилота, у тој вежби први пут ће учествовати и хеликоптери. 

Мајор Бошко Шербеџија рекао је да је највећи значај вежбе у томе што се све одвија у реалном времену и реалним условима.

"По добијању сигнала са оперативног центра, пилоти добијају задатак од мене и седнемо у авион и радимо по реалном сценарију, тако би изгледало и у случају потребе", објаснио је Шербеџија. 

Према његовим речима, циљ вежбе је да се у случају потребе здруженим снагама донесе мир и стабилност у региону.  

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2013, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

re: Mig 21

i mig 29 je krntija za vreme 21. veka

(уторак, 28. мај 2013, 14:41) - Geronimo [нерегистровани]

Mig21

Zasto Mig21 krntija a F16 nije ,a Mig 21 ima vecu sposobnost i brzinu?Rumunija ima sve avione Mig21 modernizovane,super izgledaju i mogu da sluze za 21 vek.

(уторак, 28. мај 2013, 14:41) - uros [нерегистровани]

ne lete

migovi 29 ne lete jos od decembra zato sto nasa vojska nema rezervne delove za njih!!!

(уторак, 28. мај 2013, 11:24) - Zoki [нерегистровани]

Mig 21

Prosto je zalosno gledati nase pilote kako lete u ovim krntijama! Kao kada bi nasi reli vozaci seli u fice:( Sto ne ukljucise u vezbu i par onih Mig 29-ki?