Kоментар је успешно послат.

Kоментар ће бити видљив након провере модератора.

Јавни сервис је јавно добро

Као што морате да се старате о томе да одржавате улице, ауто-путеве, тако морате да се старате о јавном сервису који представља јавно добро и у том смислу се одређује његов статус од финансирања до уређивачке самосталности, рекао је за РТС председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, који је пре 10 дана учестовао у Загребу на конференцији о улози националних парламената у осигурању независности јавних сервиса, рекао је да је кључна поента скупа експерата из Савета Европе и људи који се баве јавним сервисима да је јавни сервис јавно добро.

"Тако је колега из Хрватске рекао да га не интересује да ли неко гледа ХРТ или не, он мора да плаћа таксу, јер је јавни сервис јавно добро", рекао је Обрадовић, гостујућу у Јутарњем програму РТС-а.

Као што морате да се старате о томе да одржавате улице, ауто-пут, тако морате да се старате о јавном сервису који представља јавно добро и у том смислу се одређује његов статус од финансирања до уређивачке самосталности, рекао је Обрадовић.

У Хрватској је ниво претплате на нивоу 98 процената. "У Хрватској не постоји претплата, постоји такса која има статус пореза и ако не платите тај порез следе санкције", објаснио је Обрадовић.

Обрадовић каже да ХРТ само од претплате убира годишње око 180 милиона евра, а ту су још комерцијални приходи.

"Знамо да је РТС имао планирани буџет од 100 милиона евра, али да се бори и да је стигао негде до 70 милиона. Уз сву дистанцу и евентуалне замерке јавном сервису ми морамо да будемо свесни тога да је финансијска независност основ за уређивачку самосталност", каже Обрадовић.

"Не разумем неке овдашње 'теоретичаре' који често спомињу и финансирање из буџета. На скупу у Загребу је јасно речено да не постоје на нивоу ЕУ јасно прописани стандарди, али финансирање јавног сервиса из буџета је најлошије решење које се не предлаже", рекао је Обрадовић.

Постоје таксе, претплате и јасно дефинисани приходи јавног сервиса, али и јасни захтеви које он мора да испуни", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да је расправа око јавног сервиса високополитизована чак и негде персонализована што је, како каже, лоше.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 30. окт 2012, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

čuj "U Izraelu"

U Izraelu nemaš ni D od demokratije!

(уторак, 30. окт 2012, 06:26)
Jan Chi [нерегистровани]

pretplata je obavezna

U Izraelu postoje tri glavna kanala - 2,10 i 1. Za prvi kanal je obavezna godisnja pretplata. Ko je ne plati, pocinju da mu vade stvari iz kuce. Cena pretplate je oko70 evra, ako se plati sve odjednom, ako je na dve ili tri rate bude oko 80 evra, mozda i malo vise. Ni taj prvi kanal se mnogo ne gleda, a ponavljam, pretplata je obavezna!!!!

(понедељак, 29. окт 2012, 17:25)
krivinas [нерегистровани]

re @ putevi

od puteva ima koristi,a od prinudne naplate pretplate je ne vidim. 

(понедељак, 29. окт 2012, 16:05)
anonymous [нерегистровани]

Opet RTS

Ovaj RTS samo nesto kuka i buni se.

(понедељак, 29. окт 2012, 15:07)
Mirjana [нерегистровани]

pretplata

Obavezno uvodjenje takse pri kupovini TV prijemnika uz licne podatke ime prezime adresa i telefon!!!Tako je u EU !!!Godisnja "pretplata "je 125evra .

(понедељак, 29. окт 2012, 14:38)
anonymous [нерегистровани]

...

Mozda bi taj Hrvatski model bio najpravedniji i najrealniji ali nikako ne prihvatam dogme koje iznose Obradovic i njegovi istomisljenici da finansiranje iz budzeta treba potpuno odbaciti,naravno da za zemlju poput Srbije ne bi bilo dobro da J.S. potpuno finasira drzava ali ne treba iskljucivati pomoc drzave u vremenu krize koja bi bila ogranicena na neko vreme.

(понедељак, 29. окт 2012, 13:50)
Neki Dr. Mr. [нерегистровани]

Javno "bolje"

Ali lepo je čovek rekao, javni servis je javno "dobro", treba ga plaćati i negovati kao i puteve i železnicu... Iz poreza koji plaćam, ja koliko znam odvaja se deo i za puteve i železnicu, pa neka se odvaja i za RTS, nemam ništa protiv.  Ako koristim autoput platim putarinu bez obzira što već plaćam porez od koga se budžetom za puteve odvajaju sredstva. Tako i RTS, neka se finansira iz budžeta.