У лијепом, старом граду Вишеграду

Председник Србије Борис Тадић и премијер РС Милорад Додик отворили пругу уског колосека Мокра Гора-Вишеград. Воз "ћиро" стигао у Вишеград први пут после 32 године.

Грађани Вишеграда у Републици Српској овацијама су данас дочекали председника Србије Бориса Тадића и премијера РС Милорада Додика који су отворили пругу уског колосека Мокра Гора-Вишеград.

У тај град на Дрини воз "ћиро" данас је стигао први пут после 32 године.

Тадић је том приликом истакао да значај ове пруге није само симболички и изразио наду да ће као и са оне стране Дрине пруга допринети развоју туризма и отварању радних места.

Председник Србије је истакао да има много заједничких пројеката са његовим "другом Милетом Додиком", који повезују људе са ове и оне стране Дрине.

"Тако ће бити док обављамо наше мандате и не само због специјалних веза", додао је.

Тадићу се, како је рекао, посебно допало што на возу пише ЈЖ - што је скраћена некадашњих Југословенских железница.

"То нас враћа у стара сећања и томе се радујем", рекао је Тадић.

Премијер РС је истакао да се политичари мере по томе шта оставе иза себе, а да Тадић и он остављају значајне пројекте. Према његовим речима, у обнову те уске пруге уложено 12 милиона конвертибилних марака (око шест милиона евра).

Тадићев и Додиков говор често је прекидан аплаузима, а више од 1.000 људи који су се окупили да дочекају "ћиру", посебно су били одушевљени Додиковим речима: "Први пут је овде председник Србије и први пут је овде Борис Тадић".

Популарни "ћиро" од 1978. године није "кашљуцао" овим пругама када су укинути уски колосеци. Та уска пруга изграђена је 1906. године и била је једна од најскупљих инфраструктурних пројеката у то време - коштала је килограм злата по метру.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. авг 2010, 00:52) - Bozidar [нерегистровани]

predlog

Bilo bi odlicno kada bi napravili i deonicu do Bajine Basta i tako povezali ceo kraj prugom, velika sansa bi bila za razvoj i turizam ovog kraja!

(недеља, 29. авг 2010, 22:48) - Pramcani Kos [нерегистровани]

Podrzavam


Podrzavam ideju.Meni nece biti prva RA vec ..ma bilo ih je puno . I isao sam u Uzicu u osnovnu skolu Dusan Jerkovic u razred sa g-dinom Nikitovicem i stanovao na Maloj Pori u ul. Vite Pantovica .

ORA SARGANSKA OSMICA

(недеља, 29. авг 2010, 09:54) - Зоран [нерегистровани]

Напред:

Шарган - Ужице! Изградимо и ову деоницу и отворимо овај прелепи крај за разгледање из отвореног туристичког ћире, тако што ћемо у Ужицу једноставно преседати са електричног воза у ћиру. Организујмо радне акције за наставак и завршетак пруге! Спреман сам да по први пут кренем на радну акцију, не само зато да би се и неки нови клинци играли фота док ћира брекће кроз брдовите тунеле... Ако сте у Ужицу учили основну школу, можда и ви имате овакве прелепе успомене са школских излета у Врутке, Мокру гору и Вишеград?!

Срећно повезивање Србије и РС на челичним шинама изнад Дрине, племените воде! Остварује се Креманско пророчанство о обнављању "гвозденог пута", не из нужде, "но зарад сербез пута и уживања".

(недеља, 29. авг 2010, 01:41) - vito [нерегистровани]

Republka Srpska

Prvo veliki pozdrav nasim Presednicima..ovo je stvarno predivan dan za Visegrad..i mi bi voleli da smo danas u nasem Visegradu ali cemo za sigurno jednog dana da se provozamo kroz nasu Republiku Srpsku i Srbiju..pozz iz USA.

(недеља, 29. авг 2010, 00:23) - Vozoljubitelj [нерегистровани]

Voz > industrija > razvoj

Čestitam Višegrdu!
Hvala entuzijastima koji su uložili ogroman napor da bi se ova pruga ponovo probudila, a koje je vodila samo ljubav prema železnici i uskom koloseku.

(субота, 28. авг 2010, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

odlicno

Odlican projekat, nadam se da cu se uskoro provozati od Mokre Gore do Visegrada!

(субота, 28. авг 2010, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

lepo

Stvarno je prelepo videti ciru u Visegradu, mogu da zamislim kako je domacinima, sve najbolje poz iz Beograda!

(субота, 28. авг 2010, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

cestitka visegradu

Cestitam Visegradu na ciri, ovo je veoma bitna stvar za taj grad, desetine hiljada turista se prevozi sarganskom osmicom, svi ce oni videti i cupriju na drini, zaista imate razloga da budete srecni

(субота, 28. авг 2010, 21:10) - VG-din [нерегистровани]

Hvala

Veliko hvala i nadam se da ce ovo biti podstrek da konacno nas grad VG zablista starim sjajem i da ponovo postane on sto je nekad bio (Grad ljubavi i "meraklija") jer sramota je za nas daleko cuveni Visegrad da ima samo 10-tak hiljada stanovnika da skoro nijedna firma neradi a da tamo neki "kupuscityji" bez istorije i kulture napreduju strahovito brzinom i posle 15 godina broje preko 100 hiljada stanovnika

zato jos jednom

HVALA DODO
HVALA BORKO

i dajte jos nesto pokrenite koju fabriku

(субота, 28. авг 2010, 20:33) - Pramcani Kos [нерегистровани]

Kad bi bilo......

Istina da je ovo pusti san jednog bivseg Uzicanina , al bilo bi lepo kad bi postojao nastavak te pruge do Uzica , pa da ponovo saobraca voz poznat kao !! LUDI TALIJAN !! --- MOTORNI VOZ KOJI JE NEKAD SAOBRACAO NA LINIJI Bgd=== Herceg Novi .

*ostovanje i pozdrav svim Uzicanima