Читај ми!

Трилатерала у Смедереву

Председник Србије Борис Тадић и премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор, у Смедереву усвојили заједничку изјаву којом промовишу развој заједничке економске сарадње и потврђују добре односе.

У вили "Златни брег" надомак Смедерева председник Србије Борис Тадић и председници влада Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор усвојили су заједничку изјаву којом потврђујући добре односе три државе и народа, желе да промовишу развој заједничке економске сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима.

"Наше земље имају заједнички циљ да се промовише ближа сарадња између привредних субјеката, удружења и агенција одговорних за економску сарадњу са иностранством о могућој заједничкој заступљености и активностима на трећим тржиштима, узимајући у обзир заједнички интерес и искуства наших држава", стоји у заједничкој изјави, која, како је наглашено, обезбеђује политички оквир сарадње.

Три земље планирају да раде заједно на проналажењу могућности за сарадњу на трећим тржиштима, пре свега, у области грађевинске, одбрамбене, аутомобилске, дрвне и прехрамбене индустрије, као и у областима транспорта и комуникација.

Јадранка Косор је истакла да је привредна сарадња од изузетног значаја за стабилност региона, а као добар пример сарадње навела је пројекат Карго 10.

Осим привредне сарадње на данашњем састанку у Смедереву било је речи о евроинтеграцијама Западног Балкана. Борут Пахор и Јадранка Косор истакли су снажну подршку европском путу Србије, истичући да је то најбољи гарант стабилности региона.

Премијерка Хрватске, која би у јуну требало да заврши преговоре са ЕУ и ускоро потом постане 28. члан Уније, рекла је да је Хрватска увек подржавала европски пут Србије и да је то више пута јасно показала.

"Најконкретнији доказ те подршке је била прошлогодишња предаја превода правних тековина ЕУ Србији и другим земљама у региону. То је пројекат у који смо уложили осам милиона евра, а тај чин је и потврда да ћемо када једног дана, када постанемо члан Уније, моћи да пружимо још јачу помоћ", рекла је Косорова.

Пахор је истакао да ће се заложити да Хрватска у јуну заврши преговоре о чланству, а да Србија до краја године добије статус кандидата за чланство. Он је подсетио да је прошле године и лично упутио писмо председнику Савета ЕУ Херману ван Ромпеју, у којем се заложио да се на агенду ЕУ стави будућност региона Југоисточне Европе.

Председник Србије захвалио је Косоровој и Пахору на подршци по питању европских интеграција и истакао да је завршетак преговора Хрватске од изузетног значаја за цео регион  и да представља политичку прекретницу.

"Србија јасно показује намеру да до краја године добије статус кандидата за чланство у ЕУ и датум почетка преговора како бисмо у релативно догледно време и ми окончали преговоре". поручио је Тадић.

Решавање спорних питања

Говорећи о серији неразрешених билатералних спорова, Тадић је уверен да сви проблеми могу бити решени у најскоријем периоду.

Када је реч о проблему сукцесије, председник Србије је рекао да је постигнут договор да се то питање решава фазно, али ургентно.

Тадић је подсетио да се Хрватска и Србија суочавају са проблемима везаним за оптужнице против особа осумњичених за ратне злочине, истичући да се од оптужница не може одустати, али да Србија и Хрватска треба да сарађују у њиховој ревизији.

"Провера доказа и оптужница неопходни су због кредибилности наших држава и чињенице да сви одговорни за ратне злочине треба да одговарају", рекао је Тадић, и рекао да очекује да ће, на том пољу, Хрватска поћи трагом српског правосуђа.

Јадранка Косор је истакла да је за Владу Хрватске од изузетног значаја да се случајеви попут Тихомира Пурде више не догађају. "Добар пут за то је да се активира радна група, која би решавала сваки појединачни случај", рекла је Косорова.

Косор о петицији избеглица

Хрватска премијерка Косор је рекла да ће питање Срба избеглих из Хрватске бити скинуто са дневног реда, али је истакла да је за њену земљу "нулто" питање - питање хрватских држављана несталих у сукобима деведесетих.

Косорова је, на питање новинара како види петицију којом представници Срба избеглих из Хрватске захтевају правично решавање имовинских и других права, рекла да они имају "право на свој став", а Хрватска званичну политику у погледу тог питања.

"Званична политика Хрватске је, а и свакодневни живот то показује, да се тај велики посао обавља и да ће то питање бити скинуто са дневног реда", навела је хрватска премијерка.

Када је реч о стамбеном збрињавању избеглих, Хрватска ће, тврди Косорова, "урадити све што је ставила пред себе као задатак".

За Косорову је, међутим, питање несталих Хрвата, нулто питање, о чему ће такође данас разговарати са премијером Цветковићем. "Спремни смо да уложимо максималне напоре да се ово питање реши, јер свака породица заслужује истину и податке о несталом члану", рекла је Косорова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво