САД: Србија сарађује са Хагом

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон сматра да Србија сарађује са Хашким трибуналом. То ће од почетка јуна постати службени став Сједињених Америчких Држава. Званични документ америчке администрације признање за труд и напор Београда, оценио Расим Љајић.

Хилари Клинтон, државна секретарка Сједињених Америчких Држава, одлучила је да званичним документом потврди да САД сматрају да Србија сарађује са Хашким трибуналом, рекао је јуче у Вашингтону групи новинара из Србије заменик помоћника државне секретарке Стјуарт Џонс, пише "Политика".  Џонс је рекао да ће документ постати службени 1. јуна.

Председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић оценио је да тај документ америчке администрације признање за труд и напор Београда.

"На овај начин се формализује оно што нам је у више наврата речено у америчкој администрацији, да су у потпуности уверени да Србија сарађује са Хашким трибуналом", рекао је Љајић агенцији Бета.

"Србија дефинитивно сарађује са Хашким трибуналом. Такав став имали смо и прошле године, па ова одлука није велико изненађење. Важно је да се ствари крећу у правом смеру", рекао је Џонс.

"Ово је велика квалитативна промена која је последица промене односа српске и нове америчке администрације и верујем да ће имати позитивне ефекте на брзину евроинтеграција Србије", рекао је заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић.

Директорка Канцеларије Владе Србије за придружење ЕУ Милица Делевић, такође је оценила да је значајно то што је америчка администрација констатовала да Србија у потпуности сарађује са Хашким трибуналом.

Став Холандије 

Помоћник државне секретарке задужен за Европу и Евроазију такође је истакао да САД неће вршити притисак на Холандију да промени став у односу на Србију и да одустане од захтева који се тичу сарадње са Хашким трибуналом.

"Ако нас Холандија пита да ли Србија сарађује са Трибуналом, рећи ћемо да сарађује, али не можемо да кажемо Холанђанима да промене своје стандарде и одбаце инсистирање на Ратку Младићу", рекао је Џонс.

Стјуарт Џонс је нагласио да и САД сматрају да Младић мора да се нађе пред лицем правде, али да то за Вашингтон није услов за сарадњу са Србијом.

Додао је да ће САД бити спремне да Србији пруже помоћ у потрази за преосталим хашким оптуженицима, уколико таква помоћ буде затражена.

Шеф Националног савета је указао да је после америчке оцене Холандија остала последња земља која доводи у питање однос Србије према Трибуналу.

Холандија инсистира на хапшењу Ратка Младића као доказ да Србија у потпуности сарађује са Хагом и то поставља као услов за одблокирање Споразума о стабилизацији и придруживању.

Коментаришући могући утицај документа који је потписала Хилари Клинтон на промену става Холандије, Љајић је рекао да није сигуран у тако нешто, али да извештај свакако значи охрабрење и доказ да Србија чини све што може да испуни преостале обавезе.

Љајић је најавио да ће главни хашки тужилац Серж Брамерц 4. јуна поднети Савету безбедности извештај о сарадњи Србије са Хагом и указао да оцена САД може да утиче, ако не на Брамерцов извештај, онда сигурно на дискусије других учесника на тој седници СБ УН. 

"После представљања извештаја главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, 15. јуна ће бити одржан састанак министара спољних послова министара ЕУ у Луксембургу и тада ћемо видети исход", рекла је Милица Делевић.

Додатни напредак Србије

Брамерц је у извештају, који је већ подељен амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН, навео да је Србија начинила "додатни напредак у сарадњи са Хашким тужилаштвом", посебно у делу који се односи на приступ архивама и документима.

У том документу, чију ће коначну верзију Брамерц предочити најмоћнијем телу светске организације наредне седмице, па је самим тим отворен за измене, не помиње се да Србија "у потпуности сарађује" са судом у Хагу.

Ипак, Брамерц је, како су за интернет портал Радио-телевизије Србије рекли западни дипломати који су имали увид у овај извештај, навео и да се "на основу тренутно расположивих информација двојица преосталих бегунаца налазе у домашају српских власти".

Утицај Бајденове посете 

Џонс је закључио да је недавна посета америчког потпредседника Џозефа Бајдена била веома успешна, и да је послата кључна порука да Вашингтон жели боље односе са Србијом.

Коментаришући да ли је прошлонедељна посета америчког потпредседника Џозефа Бајдена Београду утицала на став САД о односу Србије и Хага, Љајић је рекао да је документ конципиран раније, али да је посета утицала да се он објави у овом тренутку.

Сама посета створила је позитивну политичку климу и амбијент у коме ће извештај доћи до изражаја и утицала је да се објави у овом тренутку, указао је шеф Националног савета.

Поводом понуде САД да помогну у потрази за двојицом преосталих оптужених - Ратком Младићем и Гораном Хаџћем, Љајић је рекао да је свака врста добрих услуга и свака врста информације која може да доведе до оптуженика, за нас од користи.

"И до сада смо имали сарадњу са службама безбедности на размени информација. У оперативном смислу нама није потребна та врста помоћи, наше службе су способне да ураде посао, али и најмања информација која може да помогне у оперативним активностима јесте од велике важности", навео је Љајић.

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 29. мај 2009, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Pametno

Ovo je rezulatat pametnog izbora ambasadora nase zemlje u USD....to je glavna prekretnica,ali i mroljubiva politika predsednika Obame i Tadica...Mir nema alternativu...

(петак, 29. мај 2009, 10:55) - t. zoranovic [нерегистровани]

opet po starom

Bilo nam je bolje kada smo imali lose odnose sa SAD .Sada se pretvaraju da su prema nama prijateljski raspolozeni.Od zadnje posete Bajdena desavaju se mnoge cudne stvari kao na primer:novi pritisak na Republiku Srpsku,novo
nezadovoljstvo muslimanskog stanovnistva u Srbiji nakratko prije nego sto ce Saudijska Arabija da podnese zahtev pred Arapskim zemljama za priznavanje nezavisnosti naseg Kosova i Metohije itd.A mi sedimo i cekamo
a oni polako ali sigurno dolaze na nase prostore da se ponovo sa nama igraju magarca i sargarepe.Zadnjih nekoliko godina stekli smo image jake i samostalne Srbije da li ce to sada morati da se promeni samo zato sto smo sami zeleli da se SAD vrati na ove prostore?

(петак, 29. мај 2009, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

YES WE CAN

SRBIJA treba da saraduje sa Hagom,a istovremeno i sa EU i KOSOVOM

(петак, 29. мај 2009, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Amerika

SAD je super sila,

(петак, 29. мај 2009, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

vucitrnac

H.Klinton :YES WE CAN

(петак, 29. мај 2009, 08:55) - tomakuza [нерегистровани]

Xilari

Xilari pokusava da opere ruke!