Још четири српска села добила струју

Српским селима на централном и северном Косову Племетини, Бабином Мосту, Прилужју и Грацу укључена струја. Наредних дана требало би да се наставе разговори са КЕК-ом уз међународно посредовање о трајном решењу проблема снабдевања струјом.

После месец дана, српским селима на централном и севреном Косову Племетини, Бабином Мосту, Прилужју и Грацу данас је укључена електрична енергија.

Члан већа општине Вучитрн Бранислав Поповић рекао је да ће представници села наредних десетак дана разговарати с представницима Косовске електро корпорације (КЕК), како би се трајно решио проблем са несташицом струје.

За разлику од ова четири села, у Косовском Поморављу, у витинској општини, већ 24 дана тамошњи Срби немају електричну енергију, због квара на трансформатору. Реч је о селима Грнчар, Врбовац и Могила.

Начелник Косовско-поморавског округа Драган Николић рекао је да су мештани обезбедили нови трансформатор, али представници КЕК-а не дозвољавају монтажу јер линију држе под напоном и не желе да искључе струју.

"Село Грнчар је етнички чисто српско село и то је његова специфичност. То данас представља хендикеп. Ми ћемо сигурно инсистирати да се тај проблем реши. Струју треба безусловно укључити, а онда почети разговоре да се то реши на квалитетнији и дугорочнији начин", рекао је Николић агенцији Танјуг.

Пре два дана шест села у Косовском Поморављу добила су електричну енергију, после вишедневног искључења.

Девет дана у мраку је и један део Новог Насеља у општини Липљан у којем живи око 70 домаћинстава.

Метохијска повратничка села Осојане, Шаиновица, Тучепо и Кош три недеље немају електричну енергију, док струје у селу Суви Лукавац нема месец дана, јавио је КиМ радио.

У Осојанској долини у којој се налази тих пет села тренутно живи око 900 Срба повратника.

Представници Косовске електроенергетске корпорације и даље инсистирају да им повратници из метохијских села у Осојанској долини плаћају по 200 евра месечно, навео је КиМ радио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво