Читај ми!

Вучић у Давосу са европским и светским званичницима

Председник Србије Александар Вучић наставио је учешће на 53. Светском економском форуму у Давосу низом састанака са европским и светским званичницима. О ситуацији у региону и наставку дијалога Београда и Приштине Вучић је разговарао са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Вучић се са Лајчаком и другим званичницима састао у Конгресном центру Светског економског форума.

"И на овом важном месту, са Мирославом Лајчаком настављам разговоре о ситуацији у региону и дијалогу Београда и Приштине", навео је Вучић на Инстаграм налогу.

Мирослав Лајчак саопштио је да је са председником Србије разговарао о наредним корацима у нормализацији односа Београда и Приштине, уочи Лајчакове посете Београду и Приштини.

Лајчак је на Твитеру навео да је имао интензиван разговор са Вучићем током Светског економског форума у Давосу.

"Разговарали смо о напретку и наредним корацима у нормализацији односа уочи заједничке посете Косову и Србији овог петка", навео је Лајчак.

Европска комисија раније данас је најавила да ће Лајчак у петак посетити Београд и Приштину заједно са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, као и са политичким саветницима Француске, Немачке и Италије.

Портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано рекао је за Танјуг да ће Лајчак најпре посетити Приштину где ће се састати са премијером привремених институција Аљбином Куртијем, а затим у Београду са председником Александром Вучићем. 

Лајчак се у Давосу састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Председник Вучић сусрео се и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом.

"Док се припремамо за озбиљне разговоре о будућности светске економије и могућим решењима за бројне изазове, уграбили смо тренутак за заједничку фотографију. Увек је добро када се састанете са пријатељима као што Гзавије Бетел и Дритан Абазовић", објавио је Вучић. 

Председник Вучић ће током дана бити на неформалном окупљању светских економских лидера и учествовати у дискусији о поновном покретању глобалне сарадње.

У оквиру Светског економског форума у Давосу председник Србије састао се и са премијером Грузије Ираклијем Гарибашвилијем. Истакао је да ће две земље додатно интензивирати економску, трговинску и научно-техничку сарадњу.

"Посебно смо разговарали о питањима енергетске безбедности и модалитетима заједничког рада на превазилажењу изазова са којима се сусрећемо у оквирима актуелне геополитичке ситуације", изјавио је Вучић после састанка.

Вучић је још једном захвалио на доследном ставу Грузије у погледу поштовања територијалног интегритета Србије и позвао премијера Гарибашвилија да посети Србију.

Александар Вучић састао се са председником Републике Кореје Јун Сок Јолом, са којим је разговарао о интензивирању економске сарадње и политичког дијалога две земље. 

"Отворен и пријатељски разговор са председником Јун Сок Јолом током Светског економског форума о интензивирању политичког дијалога и економске сарадње Републике Србије и Републике Кореје. Било ми је важно да и овом приликом нагласим значај корејских инвестиција за нашу земљу, и позовем и друге корејске компаније да улажу у Србију", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да две земље имају много заједничких интереса. "Радујем се пројектима који су пред нама, а све у циљу трајног просперитета наших народа. Председниче Јун Сок Јол, биће ми част да Вас угостим у Србији!", додао је председник Србије. 

Председник Србије састао се са представницима највећих компанија из Републике Кореје и поручио да је велика привилегија када они покажу интерес за инвестирање у Србију.

"Велика је привилегија када представници највећих компанија из Републике Кореје покажу интерес за инвестирање у вашу земљу, а још већа част за мене да им представим бројне потенцијале за улагање у Србију", навео је Вучић на Инстаграм налогу. 

Вучић је рекао да је током састанка истакао да је присуство корејских компанија један од параметара успеха и економског напретка сваке земље, као и да је Србија поносна зато што је успела да креира одличну пословну климу и окружење за успешно пословање великих страних корпорација.

"Спој корејске високе технологије, радне етике, економске визије успеха и квалитетних стручњака у Србији, представљају добитну комбинацију за све будуће заједничке подухвате и пројекте о којима смо данас разговарали", навео је Вучић. Он је оценио да је састанак био одличан и захвалио корејским пријатељима. 

Председник Вучић састао се са извршном директорком ММФ Кристалином Георгијевом на маргинама Светског економског форума у Давосу.

"Важан сусрет са Кристалином Георгијевом од које сам чуо много корисних идеја и савета за решавање неких од горућих економских изазова данашњице.

Поновио сам захвалност ММФ-у на свеукупној подршци коју годинама пружа развоју Србије и изразио наду у наставак плодоносне сарадње", написао је председник Вучић на свом Инстаграм налогу. 

Председник Вучић ће током боравка у Давосу, до 19. јануара, имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима, а предвиђени су и састанци са представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, који учествују на Светском економском форуму. Током тродневног боравка у Давосу, Вучић ће присуствовати низу скупова светских лидера, међу којима и сесији "Дипломатски дијалог о Западном Балкану".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво