Читај ми!

Нова Влада Србије - ко су нови министри, а ко одлази из Немањине 11

Председник СНС-а Александар Вучић саопштио је имена кандидата за министре у новој Влади Ане Брнабић. На Главном одбору странке рекао је да су пред Србијом велики изазови, а као изазов број један истакао Косово и Метохију и указао да ће цела Влада морати да има јединствену политику.

У нову Владу улази 25 нових министара, након седнице председништва СНС лидер странке Александар Вучић саопштио је имена кандидата и предложио будући састав владе.

Први пут позицији министра наћи ће се Милош Вучевић, потпредседник Владе и министар одбране, Раде Баста, министар привреде, Јелена Танасковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Негре, министар рударства и енергетике Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе, Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Тања Мишчевић, министар за европске интеграције, Јелена Беговић, министар за науку, технолошки развој и иновације, Даница Грујичић, министар здравља, Хусеин Мемић, министар за туризам и омладину, Зоран Гајић, министар спорта

Министарску функцију, али у другом ресору обављати Ивица Дачић, заменик премијера и министар спољних послова, Синиша Мали, потпредседник Владе и министар финансија, Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине, Ирена Вујовић, министар за заштиту животне средине, Маја Поповић, министар правде, Братислав Гашић, министар унутрашњих послова, Бранко Ружић, министар просвете, Никола Селаковић, министар за рад, борачка и социјална питања, Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографију, Маја Гојковић, министар културе, Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

У наредна 24 сата ће бити саопштена имена оних који ће водити Министарство телекомуникација и информисања и Министарство за јавна улагања, као и имена министара без портфеља која ће припасти коалиционим партнерима.

"Први пут бирамо Владу када знамо да имамо ратно стање у окружењу, када вам је јасно да се тај рат неће брзо окончати. И у тим условима смо се потрудили да направимо Владу која ће да презими ову зиму и можда следећу зиму и то је то, и онда ће доћи до још темељнијих промена", рекао је Вучић.

Вучић: Пред Владом много изазова 

Пред новом Владом је каже, много изазова и битно је да она буде једиствена по најважнијим питањима за државу.

"Изазов број један Косово и Метохија управо због ове ситуације о којој сам договорио и цела Влада мора да има јединствену политику и не сме да буде искакања из тога. Питање број два биће притисци по питању спољне политике спољополитичких активности наше земље,  нико не жели да разуме нашу позицију а зашто би. Чим би је неко посебно разумео то би значило да наша позиција није добра зато што би значило да смо на нечијој другој страни", рекао је Вучић.

"Али ми некако да се измигољимо и да се извучемо из тога да сачувамо своју земљу да сачувамо наше фабрике, да сачувамо нашу децу, немамо деце на бацање и нећу ни једној мајци да враћам децу у ковчезима да бих чувао своју власт или било чију власт и хоћу да будемо запамћени по томе што смо сачували мир", рекао је Вучић. 

Ко је остао без министарске фотеље

На министарским функцијама више нису Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић, Вања Удовичић, Златибор Лончар, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Небојша Стефановић, али ће према речима Вучића наставити да раде унутар странке, а неки од њих имати и посебне дужности.

"Некада смо ми ти који морамо да будемо замењени, нема ту велике филозофије, ако сте приметили једино код нас има жена, једино смо ми предложили жене у Владу, нико други жене није ни предлагао у Владу, али смо ми направили да ће у влади бити око 45 одсто жена", рекао је Вучић.

После седнице Главног одбора будући министар одбране Милош Вучевић рекао је да је СНС једногласно прихватио предлог нових министара. И он је коментарисао да то што неко више неће седети у Немањиној 11 не значи да није добро радио свој посао.

"Не видим зашто се неко дефинише као кажњен ако не знам после осам, десет, шест није више члан владе, него се не ради уопште о казни него се ради о чињеници да морате да мењате повремено тим, да морате да дајете шансе и другим људима", рекао је потпредседник СНС-а Милош Вучевић.

Вучевић је потврдио да ће у уторак у Народној скупштини мандатарка Ана Брнабић изложити експозе и саопштити коначан састав владе.

Већина кандидата предложених за будуће министре, огласили су се током дана, захваљујући на указаном поверењу уз обећање да ће посвећено радити и доприносити интересима Србије.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво