Читај ми!

Европска перспектива Западног Балкана без фиксног датума

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су се учесници самита ЕУ – Западни Балкан сагласили да земље Западног Балкана припадају Европи, али да није подржала давање фиксног датума за приступање земаља Западног Балкана Европској унији. Лидери ЕУ на самиту јасно потврдили посвећеност европској перспективи и жељу за напретком у процесу проширењу, поручио Шарл Мишел. Француски председник изјавио да су земље Балкана на путу ка ЕУ и да им се мора показати да се налазе у срцу Европе.

"Нисам подржала да се земљама Западног Балкана дâ фиксни датум за њихово приступање Европској унији", изјавила је Ангела Меркел на самиту ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања, а преноси агенција Ројтерс.

"Заиста не верујем у одређивање датума, али верујем у испуњавање наших обећања. Када се стекну услови, приступање може да се реализује", рекла је Меркелoва новинарима након самита.

Она је такође изразила наду да би проблеми око блокаде приступних преговора Северне Македоније могли бити превазиђени.

Лидери ЕУ, уз сагласност лидера са Западног Балкана, усвојили су на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, декларацију у којој дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на "кредибилним реформама партнера", уз нагласак на важности "јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица" од стране саме ЕУ. 

Председник Србије Алексадар Вучић рекао је да је задовољан временом и пажњом коју европски лидери дали Западном Балкану. 

Урсула фон дер Лајен: Желимо Западни Балкан у ЕУ 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да Унија није довршена без Западног Балкана па ће Европска комисија на челу са њом наставити да даје све од себе да процес проширења напредује као и интеграција региона.

"Желимо Западни Балкан у Унији, нема никакве сумње да наш циљ јесте проширење Уније.
Друга моја порука данас је: економски и инвестициони план јесте у сржи нашег ангажовања око региона, уз милијарде евра кредита и бесповратних зајмова можемо да достигнемо суму од 30 милијарди евра за регион", рекла је она.

Према њеним речима, економски и инвестициони план иде заједно са Берлинским процесом, а кључно је за развој и дубљу интеграцију заједничког европског тржишта.

То ће, како каже, бити једнако корисно за Западни Балкан као што је јединствено тржиште за ЕУ, па смо сада усредсређени на развој тог заједничког регионалног тржишта. 

Шарл Мишел: Потребна политичка воља на Западном Балкану

Председник Европског савета, Шарл Мишел, изјавио је да регион Западног Балкана има стрешку важност за ЕУ, а да су лидери ЕУ на самиту јасно потврдили посвећеност европској перспективи и жељу за напретком у процесу проширењу.

Мишел је на крају самита ЕУ Западни Балкан подсетио да су фундаменталне вредности, владавина права, борба против корупције су у ДНК ЕУ пројекта, а што је оно што би власти на Западном Балкану требало да желе и за своја друштва.

"Од кључне важности је и повезаност реформи и инвестиција. Ту смо обезбедили пакет новца који је без преседана како би повезали Западни Балкана са ЕУ приоритетима и како би побољшали регионалну сарадњу што је кључно за будућост", поручио је Мишел.

Он је навео Зелену и Дигиталну агенду ако заједничке приоритете и оценио да ће европске инвестиције доприненти бољој видљивости приуства ЕУ на Западном Балкану и грађанима показити конкретен добробити партнерства са Унијом.

Председник Европског савета каже да се на самиту лидера разговарало о конфликтима у региону, који су наслеђени из прошлости, а да је заједничка порука ЕУ да ће помоћи и посредовати у изналажењу решења и пута напред.

"Али на првом месту потребне су нам политичке одлуке у самим земљма региона како би дошло до напретка", каже Мишел.

Шарл Мишел каже да није тајна да се у ЕУ води дебата о капацитету примању нових чланова и оцењује је неопходно да и по том питању дође до потребног напретка. 

Макрон: Земље Балкана на путу ка ЕУ

Француски председник Емануел Макрон је изјавио да су земље Балкана на путу ка Европској унији и да им се мора показати да се налазе у срцу Европе.

Макрон је, након Самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања, поручио да ове земље заслужују улагања, трговину и евентуално чланство.

"Имали смо добру дискусију. Жеља нам је да, краткорочно гледано, поново дамо европску перспективу земљама Балкана, које су у срцу Европе", рекао је Макрон новинарима.

"Морамо да одговоримо", рекао је француски председник, наводећи да би то помогло европској стабилности.

Он је, такође, напоменуо да би за пријем још шест чланица биле неопходне реформе европског процеса доношења одлука.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво