Читај ми!

Вучић у Крању: Видели смо које земље желе брже проширење ЕУ, а које су већи скептици

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након Самита ЕУ – Западни Балкан у Словенији, да постоји перспектива проширења, али да немају све земље чланице "исти апетит за проширење". За Србију је занимљиво и значајно што је могло да се види које земље желе брже проширење, а које су већи скептици, рекао је Вучић.

Александар Вучић је новинарима пренео да је задовољан чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ са лидерима региона четири сата разговарали о будућности Западног Балкана, те да се у име Србије захвалио на свој подршци и помоћи, бројним инвестицијама, новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу.

Додао је да се говорило и о проблемима.

"Све што сам чуо у ова два дана, данас на Самиту и јуче на Самиту ЕПП, је да постоји перспектива проширења, али да немају све државе чланице исти апетит за проширење Уније. Али, сви су пажљиво слушали главне актере и разумеју да постоје стратешки интереси ЕУ на простору региона", рекао је Вучић.

Председник је навео да је за Србију занимљиво и значајно што је могло да се види које земље желе брже проширење, које су већи скептици.

"Али, чини ми се да смо одговорном и озбиљном политиком себе представила на добар начин и верујем да у наредном периоду позицију у ЕУ можемо да поправимо", рекао је Вучић.

Председник је пренео да је разговарао са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, који је рекао да ће Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије.

"Грчка ће наставити да подржава територијални интегритет Србије, наставиће да бодри Србију и помагаће јој на европском путу. Они ће, како ми је казао, наставити даље да подржавају целовиту Србију", објаснио је Вучић.

Пренео је да је кратко разговарао са шпанским премијером, којем је захвалио на подршци, са словачким премијером, румунским председником, као и са представницима земаља ЕУ које не признају такозвано независно Косово.

Вучић је рекао да је на Самиту владала позитивна атмосфера и да се домаћин Јанез Јанша све време борио за јаснију европску перспективу земаља Западног Балкана. 

Указао је да је имао дуг разговор са француским председником Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и премијером привремених власти у Приштини Аљбином Куртијем.

"Разговарали смо о дипломама, то јест признању занимања. Да не улазимо у детаље, знате све разлике између нас и наставиће се тај процес усаглашавања у наредном периоду", указао је он.

Пренео је да је имао и посебне разговоре са мађарским премијером, са чешким и хрватским премијерима и многим другим европским лидерима.

Исто тако, додао је да је раговарао и са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима ће, како је нагласио, наставити разговоре.

Спремни смо да спроведемо све из Вашингтона

Председник Вучић је рекао да је Београд спреман да спроведе све из Вашингтонског споразума, али и да је Приштина тај документ прогласила мртвим.

"Приштина је Вашингтонски споразум прогласила мртвим. Што се мене тиче ми смо спремни да све проведемо у дело", казао је Вучић.

Председник је рекао да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.

"Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ", рекао је Вучић. 

Председник је изразио очекивање да ће техничка, а суштински важна питања са Приштином ускоро бити решена.

Он је напоменуо да је остало да се реше питања диплома и занимања, као и признања једних и других. 

Србија ће сигурно бити прва по расту у Европи

Председник Вучић поновио је да је Србија на добром путу када је реч о финансијама и да у овој години очекује раст више од 7, до 7,5 одсто.

На питање да коментарише најновије прогнозе Светске банке, која је за један одсто повећала пројекцију раста Србије, Вучић каже да Светска банка мало касни.

"Србија је на добром путу и треба сабрати последње две године. Очекујемо раст до 7,5 одсто, јер већ нам је потврђено да неће бити мање од 7 одсто", рекао је председник.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара