Читај ми!

Вучић се састао са Кристијаном Шмитом

Председник Србије Александар Вучић састао се са Високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом. Вучић и Шмит састали су се у вили "Мир", а очекиване теме разговора су ситуација у Босни и Херцеговини и превазилажење кризе настале након што је парламент БиХ усвојио Закон о забрани негирања геноцида, после чега су представници Републике Српске донели одлуку да не учествују у раду заједничких институција.

Председник Србије је прошле седмице на Бледу, где је одржан Стратешки форум на којем се срео са Шмитом, најавио да ће се ускоро састати и разговарати са новим високим представником у БиХ, са којим институције Републике Српске одбијају да сарађују, уз образложење да нема мандат Савета безбедности.

Коментаришући захтев члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, који је позвао Шмита да смени Милорада Додика због бојкота те институције, Вучић је рекао "неки људи" не могу да разумеју колико је то "неодговорно, опасно и колико је то играње ватром".

Додао је да је задовољан Шмитовом реакцијом и да је важно што, како је рекао, није послушао "бесмислене захтеве".

Вучић је раније, након што је Парламент БиХ усвојио Закон о забрани негирања геноцида, рекао да ће разговарати са Шмитом и отворено му рећи да је потпуно против примене бонских овлашћења, да је одлука бившег високог представника Валентина Инцка лоша и да би свака врста акције против српког члана Председништва БиХ Милорада Додика и званичника Републике Српске била катастрофална по стање стабилности у региону.

Он је истакао да разуме Додика и Републику Српску, али и Шмита, њихове позиције, те да Србија мора да има своју позицију.

Вучић је рекао да је Шмит изузетно интелигентан човек, за којег се нада да ће имати више такта и да ће желети да чује српску страну, посебно Републику Српску.

Шмит се у Београду састао и са патријархом српским Порфиријем.

Из Канцеларије високог представника у БиХ наводи се да је током посете Београду, Шмит искористио прилику да са патријархом Порфиријем "размени виђења и мишљења о региону".

"Договорено је да ће наставити да одржавају контакт", стоји у саопштењу Канцеларије објављеном на званичном сајту ОХР-а.

Мандат Кристијана Шмита на месту високог представника у БиХ почео је 1. августа.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара